Nameščanje verig trenirajte v topli garaži

Danes je zadnji dan, ko lahko lastniki avtomobilov še zamenjajo letne pnevmatike za zimske.

Objavljeno
14. november 2011 12.31
Posodobljeno
14. november 2011 13.00
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Danes je zadnji dan, ko lahko lastniki avtomobilov še zamenjajo letne pnevmatike za zimske. Predpis, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra do 15. marca, večina voznikov upošteva.

Oktobra so predstavniki Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) v centru varne vožnje na Vranskem med udeleženci različnih tečajev izvedli anketo, s katero so zbirali podatke o navadah in stališčih voznikov glede uporabe zimskih in letnih pnevmatik.

Od 202 vprašanih, starih med 18 in 71 let, jih je okrog 85 odstotkov odgovorilo, da zamenjajo pnevmatike do predpisanih datumov. Tega pa ne storijo le zaradi glob, ki jim v nasprotnem primeru grozijo in se gibljejo med 120 in 500 evri, ampak se jih večina zaveda nevarnosti zaradi uporabe napačnih pnevmatik.

Robert Štaba, sekretar za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, je poudaril, da se še vedno premalo ljudi zaveda, da je pomembna tudi pravočasna menjava zimskih pnevmatik za letne, ne le obratno.

Zimske pnevmatike se namreč v določenem času obrabijo in so do 15. marca, ko jih je treba zamenjati, že neprimerne za vožnjo. Inštruktor varne vožnje AMZS Brane Legan zato svetuje, da obrabo pnevmatik preverjamo tudi med zimo.

Zimsko opremo sestavljajo štiri zimske pnevmatike z oznako M+S z minimalno globino profila tri milimetre ali štiri letne pnevmatike z minimalno globino profila tri milimetre in ustrezno velike snežne verige v prtljažniku.

Kljub temu, da zimske verige, v primeru, da so na avtomobilu nameščene zimske pnevmatike, niso obvezne, pa je dobro vedeti, kako jih pravilno namestiti.

Ko se razmere toliko poslabšajo, da jih moramo privleči na plan, je namreč bolj malo časa, da bi se tega učili. Mehanik AMZS, ki je za namestitev verige na eno kolo potreboval nekaj več kot minuto, zato predlaga, da se nameščanja verig naučimo v topli in suhi garaži.