Namestnica postavila direktorico na laž

Tanja Gyergyek: O izdaji spornega potrdila je Temlinova vedela vse.

Objavljeno
14. oktober 2014 20.28
Dejan Karba
Dejan Karba

Murska Sobota – Na soboškem oddelku mariborskega delovnega sodišča se je včeraj končala obravnava v primeru tožbe nekdanjega vodje oddelka za pravne osebe na murskosoboškem davčnem uradu Avgusta Zakojča zoper državo oziroma generalni davčni urad.

Zaslišana je bila tudi nekdanja namestnica direktorice soboških dacarjev Tanja Gyergyek, ki je precej obremenila direktorico davčnega urada v Murski Soboti Vlasto Temlin.

Na slabo uro dolgem zaslišanju je nekdanji vodja kontrolorjev na soboški davkariji Avgust Zakojč ponovil zgodbo, o kateri smo v Delu že večkrat pisali: da je potrdilo o plačanih davčnih obveznostih za nogometno društvo Mura 05 z lažnim datumom od njega zahtevalo vodstvo soboške davkarije (konkretno naj bi mu to naložila takratna namestnica direktorice), da je naročilo potem zgolj prenesel svojemu podrejenemu Štefanu Koltaju in da je v pisarni Gyergyekove poleg omenjene videl sedeti tudi direktorico DU MS Vlasto Temlin in takratnega predsednika Mure05 Miroslava Topića.

Temlinova je za Delo sicer že večkrat dejala, da o potrdilu ni vedela ničesar, in da v zvezi z njegovo izdajo nikomur ni dajala navodil.

V vlogi priče pa je presenetila Tanja Gyergyek, ki prav tako toži generalni davčni urad zaradi po njenem krivične izgube delovnega razmerja. »Absolutno zavračam navedbe gospoda Zakojča, odločno zanikam, da bi komur koli v zvezi s tem potrdilom izdala kakršno koli navodilo.

Nisem vodila ali koordinirala izdaje tega potrdila,« je dejala Gyergyekova tudi po tem, ko jo je sodnik opozoril, da je lažno pričanje priče kaznivo dejanje. Gyergyekova domneva, da je glede izdaje potrdila obstajal dogovor med Temlinovo in Topićem, vendar »tega ne morem z gotovostjo trditi, gre za domnevo«.

Obiskal jo je dvakrat

Dejala je, da jo je Topić obiskal dvakrat, vendar je bil vedno namenjen k direktorici Temlinovi, ki ga je nato »preposlala« k Gyergyekovi. Prvič je Topić v zvezi z izdajo potrdila prišel 14. maja 2012, ko ga je zanimalo vse v zvezi z dolgom društva do davkarije, drugič pa je vodstvo DU MS Topić obiskal čez štirinajst dni, 29. maja, ko je prišel povedat, da je zbral denar in da bi rad potrdilo z datumom izdaje 14. maj dvignil še istega dne, torej 29. maja.

Gyergyekova mu je povedala, da je za izdajo potrdil odgovoren oddelek za pravne osebe, ki ga vodi Avgust Zakojč, »direktorici pa sem, ker sem sprejela njeno stranko, vse to tudi povedala. Temlinova mi je rekla, da bo zaposleni na DU MS Jernej Marton spremljal, kdaj bo Topić nakazal denar in da bo takoj, ko bo zaznal nakazilo, to javil v tajništvo«. Gyergyekova je še zatrdila, da sta tistega dne to ponarejeno potrdilo »obe z direktorico, ki sva službo tistega dne preverljivo zapustile deset do štirih popoldan, pustile pri varnostniku na vhodu v službene prostore«.

Ne le, da pravilnik določa, da potrdilo pravnim osebam lahko pripravi zgolj kontrolor, zaposlen na tem oddelku; Gyergyekova je s svojim pričanjem na laž postavila tudi generalni davčni urad. Januarja letos, ko smo v Delu začeli pisati o tej zgodbi, so nam namreč odgovorili, da je po njihovih podatkih stavbo DU MS Topić obiskal le enkrat (29. maja 2012), in da z internim nadzorom niso ugotovili nobene odgovornosti za izdajo ponarejenega potrdila pri Temlinovi.

Po pričanju Gyergyekove pa je z izdajo potrdila Temlinova, ki s 1. januarjem namerava postati direktorica novonastalega finančnega urada MS, še kako povezana.

To je na včerajšnjem zaslišanju povedal tudi kontrolor Štefan Koltaj: »Če bi name pritiskal le Zakojč, potrdila ne bi izdal. Ker sta pa izdajo zahtevali tudi Temlinova in Gyergyekova, sem popustil in ga izdal«.

Sodnik Emil Vučkič bo sodbo o tem, ali je Avgust Zakojč upravičeno ostal brez službe na soboškem davčnem uradu, strankama v postopku poslal v zakonsko določenem času.