Namesto kot plesalke služile kot prostitutke

Poldrugo leto od policijske akcije tožilstvo vložilo obtožbo zoper peterico in podjetje.

Objavljeno
08. september 2014 11.04
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana –Tožilstvo je poldrugo leto po odmevni policijski akciji, s katero so v nočnih lokalih na Primorskem in Dolenjskem prekinili domnevno trgovino z ljudmi, vložilo obtožbo zoper pet fizičnih in eno pravno osebo. Obtožba še ni pravnomočna, zoper njo so obdolženi vložili ugovore.

Kriminalisti so sredi novembra 2012 potrkali na vrata nočnih lokalov Antonio v Komnu, Bolero v Trebnjem in Cabaret na Turjaku, šlo pa je za usklajeno akcijo ljubljanskih, novogoriških in koprskih policistov, ki so pri odkrivanju nedovoljenih poslov uporabili tudi posebne ukrepe in metode (tajno opazovanje, sledenje, tajne sodelovce in prisluškovanje). Preiskovali so domnevno vpletenost v organizacijo najstarejše obrti, s katero se je menda ukvarjalo do 49 deklet (večinoma iz Ukrajine, Češke, Moldavije, Dominikanske republike), ki so bila nastanjena v preiskanih nočnih lokalih. Dekleta, ki so bila uradno zaposlena kot barske plesalke, so menda ponujala spolne storitve proti plačilu 150 evrov tako v lokalih kakor na lokacijah po želji strank, a šele po tem, ko so o tem obvestila vodje lokalov. Stranke so menda plačale vodji lokala 50 evrov, kar je bilo prikazano kot plačilo lady drink, dveh dragih pijač dekletu, ali kot konzumacija, medtem ko je stranka za storitev zunaj lokala vodji lokala plačala 150 evrov, kar pa je bilo prikazano kot spremstvo.

Med strankami tudi kitajska delegacija

Pisali smo že, da so preiskovalci ugotovili, da so dekleta smela od zaslužka za spolni odnos obdržati 100 evrov, od tega pa plačati nastanitev, čiščenje lokala in visoke kazni, ki so jim jih odredili nadrejeni za različne »prekrške« (če so bila v družbi strank brez vednosti »šefov«) ter celo odškodnino za dopust. Dekleta so imela določeno normo, koliko konzumacij oziroma pijač po zasoljenih cenah morajo izvabiti od strank. Ženske, ki so k nam prišle s pričakovanjem, da bodo res delale kot plesalke, so vsak mesec na svoj bančni račun dobile nakazilo kot plačo, po prepričanju preiskovalcev menda zgolj zaradi videza, da gre za pristno delovno razmerje, v resnici pa so si »plačo« zagotovile same od tistega, kar jim je ostalo od zaslužka.

Če niso zaslužile dovolj, so morale »plačo« vrniti nadrejenim. Za celonočno družbo deklet so morale stranke odšteti 400 evrov. Med strankami je bila menda tudi delegacija iz Kitajske, ki se je mudila pri nas, pa tudi premožni in znani Slovenci.

Posel je – tako policija in tožilstvo – vodil in organiziral Milan Zupančič, Darko Vukomanović je domnevno urejeval prihod tujk v Slovenijo in za njih pridobival dovoljenje za bivanje in za delo barskih plesalk, nadziral ter vodil je menda delo in prostituiranje deklet, za neposredno izvršitev poslov pa je menda imel v lokalih sodelavce. V Antoniu je to menda opravljal sam, v Cabaretu je to bil po prepričanju tožilstva vodja lokala in natakar Zlatko Galijašević, v Boleru pa Marko Plajnšek. Naloga petoobdolžene Jasne Vukmir so bili finančno-računovodski posli in je skrbela za nakazilo oziroma vračanje plač ter urejanje dovoljenj za bivanje in delo, še trdi tožilstvo.

Zagroženo do 15 let zapora

Po prepričanju organov pregona je šlo za izkoriščanje deklet, Zupančič pa si je menda s tem pridobil okoli dva milijona evrov premoženjske koristi. Zato specializirano državno tožilstvo v obtožbi, ki jo je vložilo julija po končani sodni preiskavi, očita peterici trgovino z ljudmi, ki so jo zagrešili kot člani hudodelske združbe, za kar je zagroženih od tri do 15 let zapora. Pravni osebi, družbi Zuvu, katere direktor je Vukomanović, Zupančič in Vukmirjeva pa prokurista, za zdaj nepravnomočna obtožba očita pomoč pri tem kaznivem dejanju, saj je bil del protipravne premoženjske koristi položen, del pa neposredno nakazan na transakcijski račun družbe ter nato uporabljen v zvezi z njenim poslovanjem in za plačilo menda neupravičeno visoke najemnine Zupančiču za lokala Antonio in Bolero.