Napadalce združila želja po nikotinu

Sedmerica obtoženih Romov zanika, da bi iz maščevanja brutalno pokončali rojaka.

Objavljeno
05. oktober 2012 20.04
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Povsem naključno, ko so šli po cigarete, se je 19. februarja okoli 12. ure sedmerica obtoženih Romov znašla na kočevskem Petrolovem bencinskem servisu, bi na kratko lahko strnili njihov zagovor. Da so se zbrali zato, da surovo pokončajo Borisa Zupanca, so odločno zanikali.

Konec februarja je močno odmeval romski obračun na Petrolovem bencinskem servisu v Kočevju. Tožilstvo je prepričano, da so se zdaj 35-letni Dušan Hudorovič, 34-letni Ali Hodžaj, 30-letni Cvetan Brajdič, 31-letni Gordan Hodžaj, 26-letni Samanto Brajdič, 23-letni Zdenko Brajdič in 29-letni Dejan Novak dogovorili za surov obračun z 39-letnim Borisom Zupancem. Povod je bilo menda maščevanje zaradi pretepa v gostilni Kleopatra v Kočevju, ki se je zgodil večer pred umorom.

Boris Zupanc je usodnega dne okoli poldneva s partnerko in otrokom prišel na kočevski Petrol. Takrat verjetno še ni opazil, da so se mu v renaultu laguni in VW golfu približali njegovi znanci, nekateri med njimi so celo sorodniki.

Ko se je po plačilu goriva vračal proti vozilu, ga je sedmerica pobesnelih Romov brutalno napadla. Poleg udarcev in brc so po njem udrihali še s koli in sekiro. Ob tako surovem pretepanju je bila smrt skoraj neizogibna.

Romski družini Zupanc in Hodžaj sta s pestmi obračunali že večer prej, in to dvakrat. Prvič v soboto malo pred polnočjo v M baru, ko je menda Cvetan Brajdič iz neznanega vzroka začel pretepati člana družine Zupanc. Ko so se vmešali še drugi, se je vnel množični pretep.

Čeprav so se pozneje vsi razšli, je čez kakšno uro sledil povračilni ukrep. V nedeljo malo pred eno zjutraj je menda v gostilni Boris Zupanc še z nekaterimi pajdaši začel pretepati Gordana in Aleksa Hodžaja.

Obtoženi na vprašanja niso odgovarjali

Obtoženi so po posvetu z obrambo sklenili, da bodo le prebrali njihove zagovore, na vprašanja pa ne bodo odgovarjali.

Vsak od sedmerice ima svojo zgodbo, a so si vsi v nečem bolj ali manj edini. Zanikajo očitke tožilstva, da bi se za napad vnaprej dogovorili. Bolj ali manj je takrat vse združila želja po nikotinu, saj se je večina povsem naključno srečala na bencinskem servisu, ko so prišli tja po cigarete.

Dušan Hudurovič je med drugim v zagovoru zapisal, da je na Petrolu slišal, da gredo Zupanci, zato je v strahu za svoje življenje pograbil prvo stvar pri roki – to pa je bila pač sekira. Ali Hodžaj, ki je se je tudi po naključju znašel tam, je kar naenkrat zagledal pretep in se vmešal samo zato, ker je želel pomagati, je prepričeval sodišče.

Prebrani zagovori drugih so v bistvu precej podobni, in sicer da niti ne vedo, kaj se je dogajalo, bili so v šoku, vse je potekalo hitro in tako naprej. Nihče pa, seveda, ni nameraval poškodovati pokojnika.

Videoposnetki niso na strani obtoženih

Pravzaprav vsi obtoženi so doživeli vsaj delno amnezijo, saj sodišče prepričujejo, da se dogodka ne spominjajo prav dobro.

A se jim je spomin skoraj gotovo vsaj deloma povrnil ob ogledu nadzornih kamer, ki so posnele brutalni napad. Posnetki so najbrž precej razjasnili nerešeno vprašanje, koliko je kdo od obtoženih pripomogel k Zupančevi smrti.

Videoposnetki razkrivajo, da se je sedmerica na bencinski servis pripeljala sočasno z dvema avtomobiloma.

Počasi so izstopili iz vozil in šli proti Petrolovi stavbi. Ko jim je nasproti prišel Zupanc, se je srečal z enim od napadalcev, drugi pa so povsem poblazneli stekli k oškodovancu in ga začeli surovo pretepati.

Dva sta se Zupanca lotila tudi s sekiro in cestnim količkom. Iz posnetka je jasno razvidno tudi, kar trdi tožilstvo, kako je eden izmed obtoženih zgrabil Zupančevo partnerko in jo treščil ob tla. Dobila je več udarcev, izpulili pa so ji šop las.

Da je bil namen, kot vse kaže, silovit in hiter obračun z Zupancem, pove tudi dejstvo, da je od prihoda avtomobilov na kraj zločina in od njihovega odhoda minila komaj minuta.

Podrobnejša dejstva bi bila gotovo lažje razvidna iz kakovostnejšega posnetka, zato bo sodišče prosilo računalniške forenzike, ali lahko posnetek izostrijo.

Sodišče je na koncu glavne obravnave še sklenilo, da se bo iz zapora v pripor preselil Dejan Novak. Devetkratnemu obsojencu se namreč te dni izteka zaporna kazen, a je tožilstvo predlagalo, naj se v priporu pridruži šesterici pajdašev.