Napoved pričanja Hilde Tovšak razburilo obrambo

Zagovorniki obtoženih v zadevi Hypo hočejo izvedeti, kaj se je Tovšakova dogovorila s tožilstvom, da je na koncu priznala krivdo.

Objavljeno
25. november 2015 16.45
Sojenje Hilda Tovšak in soobdolženi,ki se niso pojavili in njihovi odvetniki,Ljubljana Slovenija 25.11..2015 [Pravo,sojenje,odvetniki]
Marko Jakopec
Marko Jakopec

Ljubljana – »Želimo vpogled v zapisnik o pogajanjih o sporazumu s tožilstvom, na podlagi katerega je Hilda Tovšak priznala krivdo in napovedala, da bo v zadevi Hypo proti soobtoženim nastopila kot priča,« so sodišču sporočili zagovorniki obtoženih Antona Romiha, Božidarja Špana in Andreja Potočnika.

Nekdanjo prvo damo Vegrada Hildo Tovšak je sodišče minuli ponedeljek po tem, ko je s tožilstvom v zadevi Hypo sklenila dogovor in priznala krivdo za očitani kaznivi dejanji pomoči pri zlorabi položaja in pranja denarja, obsodilo na enotno pogojno kazen enega leta in šestih mesecev zapora s petletno preizkusno dobo. Tovšakova je še pred izrekom sodbe povedala, da namerava v postopku zoper soobtožene nastopiti kot priča, ker »želi s svojim pričanjem pripomoči k razjasnitvi kaznivih dejanj, ki jih tožilstvo očita soobtoženim«. Da bo Tovšakovo poklical na prostor za priče, je v nadaljevanju postopka napovedal tudi višji državni tožilec Stanislav Pintar.

Sumničava obramba

Zagovornik Antona Romiha Dejan Marković, ki sta ga kasneje podprla tudi Blaž Kovačič Mlinar in Jure Cujnik, zagovornika Božidarja Špana in Andreja Potočnika, je izrazil presenečenje nad »neobičajno prakso sodišča«, ki je za ponedeljek najprej razpisalo predobravnavni narok za vse obtožene, nato pa je za štiri obtožene narok preklicalo in ga »nekako na skrivaj« izpeljalo le za Tovšakovo.

Marković je poudaril, da glede na kazen, na katero je bila po priznanju krivde obsojena Tovšakova, glede na to, da bo na sodišče očitno povabljena kot priča tožilstva, in glede na to, da zagovorniki soobtoženih niso imeli možnosti, da bi se udeležili naroka za Tovšakovo, obramba želi vpogled v zapisnik o poteku pogajanj, ki so nazadnje Tovšakovo pripeljala do priznanja krivde. Napovedal je, da bo obramba tudi na podlagi seznanitve z zapisnikom pripravila dokaze, ki bodo odločilno vplivali na verodostojnost Tovšakove kot priče.

Tožilec Pintar je na predloge zagovornikov odgovoril, da zapisnik o pogajanjih za sklenitev sporazuma o priznanju krivde pač ne sodi v kazenski spis, presenečenje obrambe nad »neobičajno prakso sodišča« pa je označil za žaljivo.

Krivde niso priznali

Sicer pa je sodišče predobravnavni narok izvedlo za tri obtožene, nekdanja predsednika uprave Hypo Alpe Adria Bank Antona Romih in Božidarja Špana ter nekdanjega generalnega direktorja Hypo Leasinga Andreja Potočnika, in ugotovilo, da krivde ne priznavajo, saj so vsi vložili ugovor na obtožnico. Za nekdanjega direktorja družbe Hypo Alpe Adria Consultance Andreja Oblaka, ki ni pravočasno prejel vabila, je predobravnavni narok razpisan za prihodnji ponedeljek.

Obramba je sodišču še predlagala, da iz spisa izloči vse nezakonite dokaze, ki so bili na podlagi zaprosil za mednarodno pravno pomoč sodišč iz Celovca in Celja pridobljeni v Liechtensteinu in Luxembourgu, ker naj bi tamkajšnji organi pri hišnih preiskavah in zasegu dokumentacije prekoračili pooblastila.

Tožilstvo nekdanje vodilne v banki preganja zaradi posla s projektno družbo Gina, ki je bila ustanovljena za gradnjo študentskih domov ob Vojkovi v Ljubljani. Vpleteni naj bi si 14 milijonov evrov od skupno 22 milijonov kupnine razdelili s prenakazili z družbe Enjuan Management, registrirane v Panami, na podjetja v davčnih oazah, s katerimi naj bi bili lastniško povezani.

Kriminalistična preiskava leta 2012 je namreč pokazala, da je Vegrad s panamskim podjetjem Enjuan Management Corporation konec avgusta 2007 izpeljal 22 milijonov evrov vreden nepremičninski posel in kupil 80-odstotni delež v podjetju, ki je imelo v lasti zemljišča ob Vojkovi cesti, predvidena za kompleks študentskih domov, ki pa ga Vegrad zaradi finančnih težav pri projektu Celovški dvori nikoli ni začel graditi.

Panamsko podjetje je za delež v projektni družbi Hypo Alpe Adria Immobilen Beteiligungs, ki je bila v lasti skupine Hypo Group Alpe Adria, odštel le 5,5 milijona evrov. Vegrad je tako za delež v družbi plačal štirikrat več od cene, po kateri ga je prej kupil njegov prodajalec.