Natascha Kampusch hoče v šolo

Avstrijska najstnica Natascha Kampusch, ki je konec avgusta lani po več kot osmih letih ujetništva pobegnila ugrabitelju, namerava nadaljevati šolanje. To je njena največja želja.

Objavljeno
24. januar 2007 15.47
Dunaj - Avstrijska najstnica Natascha Kampusch, ki je konec avgusta lani po več kot osmih letih ujetništva pobegnila ugrabitelju, namerava nadaljevati šolanje. To je njena največja želja, odkar je pred petimi meseci pobegnila ugrabitelju, je danes povedal Nataschin tiskovni predstavnik Stefan Bachleitner.

Avstrijske oblasti bodo priznale štiri leta osnovnošolske izobrazbe, ki jo je danes 18-letna Natascha pridobila pred ugrabitvijo. Med osemletnim ujetništvom je Natascha po lastnih besedah izkoristila vsako možnost za učenje, vendar pa strokovnjake vedno znova presenečena njena sposobnost izražanja.

Kako dolgo bo trajalo, da bo Natascha osvojila znanje od petega do osmega razreda, je nemogoče napovedati. Kot je ob tem dejal Bachleitner, se mora najprej seznaniti z učnim procesom. "Tujega jezika se človek ne nauči iz danes na jutri." je dodal.

Po njegovih besedah je kljub vsem govornim sposobnostim, ki jih Nataschi priznavajo tudi učitelji, potrebno počakati in videti koliko težav ji bo povzročalo učenje predmetov kot sta matematika ali biologija. "Teh predmetov ne more enostavno izpustiti," pravi Bachleitner in dodaja, da bo v vsakem primeru izkoristila pravico do izobrazbe.

Kampuscheva je 23. avgusta lani po več kot osmih letih pobegnila svojemu ugrabitelju Wolfgangu Priklopilu, ki je po njenem pobegu storil samomor.