Navijača ni ubil policist

Oliver Knezović, ki se je sam predal policiji in priznal, da je ubil navijača Vedrana Puljića, ni policist, kot so najprej poročali mediji. Oliver se je policiji predal, ker se je za fantovo smrt počutil krivega, vendar je kmalu tudi pobegnil.

Objavljeno
06. oktober 2009 11.07
Ba.P.
Ba.P.
Široki Brijeg - Po neuradnih informacijah je Oliver Knezović povedal policistom, da je v samoobrambi streljal v množico ljudi. Predal se je, kot je povedal sam, ker se je počutil tako krivega, da bremena ni več mogel zadržati zase; kljub temu, da so sprva poročali, da je Vedran Puljić umrl zaradi udarca s kamnom. Patolog je šele v ponedeljek potrdil, da je fant umrl za posledicami strela v desno uho.

Policisti so na zaslišanje privedli 20 oseb, šest pa so jih pridržali. V javnost so prišli tudi policijski posnetki, ki prikazujejo zmedo na ulicah in tudi kako fantje nosijo mrtvega Puljića.

Breme pa je za Knezovića očitno postalo lažje, saj je nekaj pred prvo uro v torek zjutraj pobegnil. Tiskovni predstavnik zahodno hercegovske policije je informacijo potrdil in povedal, da ubežnika iščejo, še vedno pa tudi ugotavljajo ali je bil 35-letnik navijač Širokega Brijega ali samo eden izmed prebivalcev mesta.

Knezović je v ponedeljek priznal, da je streljal na skupino ljudi, med katerimi je bil tudi Puljić. Ranil je šest oseb, vendar so vsi razen Vedrana preživeli. 59-letni Željko Zedro je bil ustreljen na pragu svoje hiše, 21-letni navijač Amir Hadžić je dobil strel v pljuča, eden izmed navijačev je bil pripeljan v bolnico s počeno lobanjo, še dva pa s strelnimi ranami na vratu in rokah. Stanje vseh je stabilno.

Bosanski mediji poročajo, da je bil Knezovića verjetno razjezilo to, da se je nek navijač Sarajeva po mestu sprehajal z nožem, zato je odšel domov po pištolo in začel streljati na skupino navijačev omenjenega kluba.

Politično ozadje incidenta?

Meščani so mnenja, da je imel tudi ta izgred politično ozadje. Še več, pravijo, da naj bi bil ta izgred nadaljevanje zastraševanj bosanskih Hrvatov. Zgodaj zjutraj se je na ulicah Širokega Brijega zbralo okoli 5000 ljudi, ki protestirajo proti "medijski goniji, ki je usmerjena iz Sarajeva proti Širokemu Brijegu". Razburjeni meščani zahtevajo odstop vodje zahodno hercegovske upravne enote, Zvonka Jurišiča, sneli pa so tudi zastave Bosne in Hercegovine.

V Širokem Brijegu obstajajo namigovanja, da je osumljeni Oliver Knezović iz pripora pobegnil na Hrvaško.