Navijačem pogojne kazni za napad na policiste

Še peti od green dragonov, ki so se pred petimi leti stepli s policisti, je priznal krivdo.

Objavljeno
23. september 2014 18.53
Ljubljana 17.10.2009 - Manjši spopad green dragonsov in specialne policije na tržnici.foto:Blaž Samec/DELO
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Še zadnji od članov navijaške skupine Green dragons, ki jim je tožilstvo očitalo poskus preprečitve uradnega dejanja uradni osebi, je na tukajšnjem okrožnem sodišču priznal krivdo. Sodnica Dejana Fekonja je tako lahko brez glavne obravnave primer zaključila.

Več predobravnavnih narokov je bilo potrebnih, da se je pred sodnico ljubljanskega okrožnega sodišča zvrstila vsa peterica razgretežev, ki so se pred petimi leti v Ljubljani stepli s policisti.

»Pošto z vabilom na sodišče sem prevzel šele v ponedeljek, ko sem se vrnil z morja. Najel bi zagovornika, saj nisem vedel, da bo prišlo tako daleč. Nas so namreč napadle viole,« je na prvi obravnavi julija povedal 27-letni Peter Premk. »Kako niste vedeli, da bo prišlo tako daleč? Obtožnico ste prejeli že leta 2010. Ste mislili, da jo je tožilstvo vložilo kar tako, za hec? Kaj ste počeli do zdaj?« je bila takrat sicer ostra sodnica Fekonja, a je Premku dovolila, da si uredi brezplačno pravno pomoč. Zdaj so mu dodelili zagovornico in je tako v ponedeljek spet sedel na zatožno klop. Spoznal je, da je še edini, ki ni priznal krivde.

Čeprav so zanikali, da bi se zgodilo »čisto tako, kot piše v obtožbi«, so namreč vlogo v pretepu v zameno za pogojno kazen že priznali 25-letni Slavko Glivar, 24-letni Jure Soklič, 23-letni Miha Rojc in 26-letni Marko Škufca. Tako je na primer Rojc zanikal, da bi v pretepu uporabil posebne obtežene rokavice, temveč naj bi nosil navadne usnjene. Toda tožilec Primož Suknaič je poudaril, da je Rojc v času pretepa nosil rokavice, napolnjene s peskom, kakršne so namenjene pretepanju, saj ima udarec s takšno rokavico občutno večjo udarno moč. Kot je še povedal Suknaič, je imel v tej zadevi večjo vlogo Soklič, ki je tudi napadel dva policista, zato je zanj zaradi poskusa preprečitve uradnega dejanja uradni osebi predlagal pogojno kazen enega leta s preizkusno dobo treh let. Enako je predlagal za Škufco, ki je bil tudi že obsojen zaradi nasilništva in obsojen na pogojno kazen. Nekoliko nižjo kazen, deset mesecev s preizkusno dobo treh let, pa je tožilec predlagal za Rojca.

Za Premka je tožilstvo prav tako predlagalo deset mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo treh let. Čeprav so skušali nekateri zagovorniki – tudi Premkova zagovornica v ponedeljek – sodnico prepričati, da je tri leta predolga preizkusna doba, se ta s tem ni strinjala in je navedene kazni izrekla. Četverica, ki je že na prejšnjih dveh narokih priznala krivdo, se je po premisleku odločila, da se na sodbo ne bo pritožila, zato je ta že pravnomočna.

Tistega dne, 17. oktobra 2009, ko sta se v Ljubljani v 13. krogu prve slovenske nogometne lige pomerila Olimpija in Maribor, ta je pozneje zmagal z 1 : 0, so policisti v središču mesta na glavni tržnici ob 13. uri ustavili večjo skupino razgretih mladih navijačev ljubljanskega kluba, ki so se na Prešernovem trgu stepli z violami ter razgrajali in prevračali smetnjake.

Eden od njih se je lotil policista, vnel se je pretep, med katerim so po možeh postave padale tudi steklenice, a so vročekrvneže kmalu umirili – policisti so se ustrezno odzvali, po mladcih so zapele tudi gumijevke in razmere so imeli kmalu pod nadzorom.