Navijači in policija (spet) na nasprotnih bregovih

O policijskem ravnanju na nedeljskem shodu navijačev se krešejo mnenja. Na policiji so prepričani, da so ravnali pravilno, druga stran meni, da so možje v modrem prestopili mejo.

Objavljeno
19. oktober 2009 20.57
Mitja Felc
Mitja Felc
Ljubljana - Govorice o sobotni uporabi prisilnih sredstev in pridržanju 53 razgretih nogometnih navijačev v središču Ljubljane se še zdaleč niso polegle. Medtem ko so na policiji prepričani, da so ravnali pravilno, druga stran meni, da so možje v modrem prestopili mejo. Kot smo že poročali, je shod navijačev vrelišče dosegel okoli ene popoldne, ko so ti po trditvah policistov pri Prešernovem spomeniku kršili javni red in mir z vpitjem in prevračanjem smetnjakov. Navijači Olimpije pa vztrajajo, da jih je izzvala skupina Viol, mariborskih nogometnih privržencev, ki jih policija menda ni pridržala. Na nasprotnih bregovih stojijo tudi pri zgodbi med tekmo - policija trdi, da tam prisilnih sredstev niso uporabili, priči dogodka pa, da so uporabili najmanj solzivec.

Gledalec sobotnega dvoboja Marko Godnajvec - Jizah vztraja, da so policisti posredovali celo na tribuni za gledalce in ne za navijače. Da so na tribuni zavihteli palice in so policisti uporabili solzivec, je povedal tudi Daniel Komič, vodja skupine Green Dragons. »Tudi na posnetkih se dobro vidi, kako so policisti na tribuni za gledalce uporabili silo, samo zato, ker jih je eden od gledalcev vprašal, kako dopustijo, da nasprotna stran meče goreče bakle.« Posredovanje policije na tribunah je potrdila tudi Maja Adlešič, predstavnica ljubljanskih policistov, a je uporabo prisilnih sredstev zanikala. »Policisti so v rokah imeli palice (tonfe), a jih niso uporabili,« je pojasnila. Sicer pa bo direktor PU Ljubljana ustanovil posebno komisijo, ki bo dogodke pred in med tekmo vzela pod drobnogled. Na natančnejšo razjasnitev okoliščin bo zato treba počakati, da komisija konča svoje delo, je sklenila.

 

Adlešičeva je tudi povedala, da je so policisti med tekmo res zaznali uporabo pirotehničnih sredstev, kar je seveda prepovedano. »A to pomeni, da organizator ni odigral svoje vloge, saj mora vnos nevarnih snovi preprečiti.« Dodala je še, da bodo zoper organizatorja ustrezno ukrepali.

 

Daniel Komič dogodka na tržnici ni želel komentirati, saj ga tam ni bilo. Zaveda se, da imata tu obe strani svojo zgodbo, a po njegovem bodo, kot vedno v preteklosti, vsega krivi navijači. Se pa Godnjavec sprašuje, kako je policija lahko spustila skupino 15 do 20 navijačev Viol vse do Prešernovega spomenika, kjer so med ljubljanske navijače vrgli baklo. »Verjetno se še spomnite, kako so v Mariboru pred časom cel vlak ljubljanskih navijačev obrnili nazaj, samo zato, ker je eden potegnil ročno zavoro,« poudarja sogovornik. Po zagotovilih policije bo tudi vzroke za vročo kri v središču mesta preučila posebna komisija.

 

Čeprav so se strasti močno razvnele že pred tekmo, pa je ljubljanski sobotni dvoboj po petih letih edini, ki so ga navijači obeh večnih nasprotnikov spremljali od začetka do konca.

 

Iz torkove tiskane izdaje Dela