Nekdanja članica RAF kmalu na prostosti

Po več kot 24 letih zapora bodo kmalu izpustili nekdanjo članico teroristične skupine Frakcija Rdeče armade Brigitte Mohnhaupt, ki so jo na dosmrtno ječo obsodili zaradi vpletenosti v ugrabitve in umore v 70. letih prejšnjega stoletja.

Objavljeno
12. februar 2007 20.08
Mohnhaptuovo so obsodili zaradi sodelovanja pri umorih
Stuttgart - Po več kot 24 letih zapora bodo konec marca izpustili nekdanjo članico teroristične skupine Frakcija Rdeče armade (RAF) Brigitte Mohnhaupt. Mohnhauptovo, ki je bila leta 1982 obsojena na dosmrtno ječo, bodo izpustili proti plačilu varščine, je danes odredilo sodišče v Stuttgartu, ki je v sporočilu za javnost zapisalo, da obsojena ne predstavlja več nevarnosti.

O izpustitvi Mohnhauptove je sodišče v Stuttgartu razpravljalo že na zaslišanju 22. januarja, ki pa je bilo zaprto za javnost. Mohnhauptova, ki v letih 1977 do 1982 veljala za eno od vodij teroristične organizacije, naj bi sodelovala pri ugrabitvi in umoru člana Krščansko demokratske unije (CDU) in predstavnika delodajalcev Hannsa Martina Schleyerja jeseni 1977, istega leta pa naj bi bila udeležena tudi pri umoru nemškega generalnega zveznega tožilca Siegfrieda Bubacka.

V zaporu se nahajajo še trije člani RAF, obsojeni na dosmrtno ječo. 54-letni Christian Klar je v zaporu že 24 let in čaka na skorajšnjo pomilostitev. V 70. letih prejšnjega stoletja je veljal za enega od najbolj krvoločnih vodij skupine, sodeloval pa je tudi pri umoru Schleyerja.

52-letna Eva Sybille Haule, ki je bila na dosmrtno ječo obsojena leta 1994, je sodelovala pri bombnem napadu na šolo zveze Nato v Oberammergauu leta 1984, udeležena pa je bila tudi pri treh umorih in 23 poskusih umora. V zaporu se zaradi umora ameriškega vojaka in bombnega napada na ameriško letalsko oporišče v Frankfurtu leta 1985 nahaja še 50-leta Birgit Hogefeld, njena izpustitev pa bo možna po letu 2011.