Nekdanje vodstvo zanikalo oškodovanje IUV

Obramba bi na prostoru za priče rada videla tudi Gregoryja Jamesa Sturmerja in Nino Morgan Jones.

Objavljeno
09. september 2013 17.05
Sojenje Vitomirju Debeljaku Dušanu Jeršetu in Sonji Vavken 9.9.2013
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Štiri leta zapora je za nekdanje vodilne kadre (Vitomirja Debeljaka, Dušana Jeršeta in Sonjo Vavken) Industrije usnja Vrhnika predlagala okrožna državna tožilka, če bi ti priznali krivdo za nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic. A ti o priznanju ne razmišljajo, saj so prepričani, da podjetju niso škodovali.

Obtožnica Vitomirju Debeljaku, Dušanu Jeršetu in Sonji Vavken očita, da pri opravljanju gospodarske dejavnosti niso opravili svoje dolžnosti, in to z namenom, da bi enemu povzročili veliko premoženjsko škodo, drugemu pa veliko premoženjsko korist. Očitano nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe položaja ali pravic so po mnenju tožilstva naredili med 15. decembrom 2006 in 20. oktobrom 2008, ko je bil prvi predsednik uprave Industrije usnja Vrhnika (IUV), druga dva obtožena pa člana uprave, odgovorna za finance in kontroling oziroma razvoj in tehnologijo.

Po obtožbi so vsi trije brez sklepa skupščine delničarjev ali nadzornega sveta družbe in brez podlage v pravnih aktih podjetja IUV zavestno dopuščali, da je Gregory James Sturmer kot svetovalec uprave v odnosu do drugih delavcev in poslovnih partnerjev IUV nastopal kot izvršilni direktor v družbi. Njegova družba Romp Ltd iz Londona, ki je bila v lasti Sturnerjeve partnerke Nine Morgan Jones, pa je imela v IUV poseben položaj v primerjavi z drugimi poslovnimi partnerji družbe. Obtoženi so menda namerno dopuščali, da so se sredstva preusmerjala v družbo Romp in so s tem po trditvah preiskovalcev IUV oškodovali za najmanj 795.574 evra.

Še preden je ljubljanski okrožni sodnik Srečko Škerbec včeraj obtožene pozval, naj se izjasnijo o krivdi, je državna tožilka povedala, da »glede na finančne posledice njihovega ravnanja v primeru priznanja krivde za vsakega predlaga štiri leta zapora«. A si je bila trojica edina – krivde niso priznali.

Obramba je v nadaljevanju predobravnavnega naroka predlagala zaslišanje vrste prič, med drugim Gregoryja Jamesa Sturmerja, ki zdaj dela v Južni Afriki, in Nine Morgan Jones. Odvetnik Rok Petrič, zagovornik Vavknove, se je pri tem začudil, zakaj že tožilstvo ni predlagalo zaslišanje po njegovi oceni ključnih prič v postopku, če obtožba med drugim očita, da so jim plačevali za storitve, ki sploh niso bile opravljene. Zagovorniki so prepričani še, da so obtoženi skrbeli, da bi se družba rešila iz finančnih zagat.

Izvedenka: Posli so bili opravljeni

Med dokaznimi predlogi je tudi mnenje in zaslišanje Eme Prijatelj Čad, strokovnjakinje za računovodske in revizijske dejavnosti, ki je po prepričanju obrambe dokazala, da obtoženi niso delali škodljivo in da so bili posli, za katere tožilstvo trdi, da so fiktivni, opravljeni. Izvedeniško mnenje menda dokazuje še, da so obtoženi posle opravljali z vso potrebno skrbnostjo, veljavnimi standardi in predpisi na tem področju.

Kriminalisti so posle zadnjih uprav vrhniškega podjetja pod drobnogled vzeli po začetku stečaja IUV konec decembra 2008, v katerem je delo izgubilo približno 660 zaposlenih in njihovih sodelavcev. Pojavljali so se očitki, da so v obdobju, ko je že zmanjkovalo denarja za plače, podjetje izčrpavali tudi s transakcijami v tujino za fiktivne posle. Denar je bil menda iz nekoč uspešnega vrhniškega podjetja črpan tudi s službenimi karticami in dvigovanjem denarja. V preiskavi je bilo več osumljencev, tožilstvo pa se je na koncu osredotočilo na trojico obtoženih.

Čeprav tožilstvo trdi, da Sturmer in Jonesova sploh nista imela formalnih pogodb, zagovorniki pravijo nasprotno. Še več, ustrezno pogodbo je domnevno sklenil Debeljakov predhodnik, zato jih toliko bolj čudi, zakaj so se znašli na zatožni klopi.

Sojenje se bo z zagovorom obtoženih pred tričlanskim senatom ljubljanskega okrožnega sodišča začelo 4. oktobra.