Nekdanjega varnostnika lokala čakali zaman

Fuad Bjelić letos še ne bo izvedel, kakšno usodo mu bo zaradi napada z nožem namenilo sodišče

Objavljeno
14. december 2015 18.08
Sojenje,Fuad Bjelić,Ljubljana Slovenija 04.01.2015
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Ljubljana – Sojenje Fuadu Bjeliću za poskus uboja Safeta Halilovića letos gotovo še ne bo dobilo epiloga. Na tukajšnjem okrožnem sodišču so včeraj zaman čakali še zadnjo pričo, takratnega varnostnika lokala Elite Club na ljubljanskih Fužinah. Ta je namreč, kot je sporočil sodnici Špeli Koleta, še vedno v Nemčiji, obljubil pa je, da bo na prostor za priče stopil 15. januarja.

Tako so včeraj na glavni obravnavi prisluhnili le sodnemu izvedencu za psihiatrijo Gorazdu Mrevljetu, ki je med drugim ugotavljal, kakšna je bila Bjelićeva sposobnost razumevanja in obvladovanja dejanj v času, ko je 21. oktobra lani pred vhodom v lokal z nožem na preklop z desetcentimetrskim rezilom zabodel Safeta Halilovića. Če gre, kot je pojasnil Mrevlje, verjeti obtoženčevemu zagovoru, torej, da se je zaradi strahu in občutka ogroženosti pred vhodom v lokal z nožem le branil pred napadalci, potem je bila njegova sposobnost razumevanja in obvladovanja dejanj, tudi zaradi popitega alkohola (tega je imel v sebi 1,1 grama na kilogram krvi ali približno 2,3 promila), bistveno zmanjšana. Če bolj drži zgodba oškodovanca – da se je Bjelić pred dogodkom že v lokalu spravil na njegovega brata Dževada Halilovića in mu v usta rinil kos kruha s pašteto, potem ko je njuna družba lokal zapustila, pa z nožem v roki prišel za njim in ga zabodel – pa zmanjšana, a ne bistveno.

Mrevlje je še ocenil, da se je obtoženi ne glede na to, katera različica dogodka drži, že v lokalu, kjer se je spor med njim in Dževadom Halilovićem začel, počutil ogroženega. »Njegova ogroženost je nato naraščala,« je menil izvedenec in dodal, da prav ta občutek vpliva na to, kako se človek vede v danem trenutku oziroma kako se tistemu, ki pri njem vzbuja občutek ogroženosti, poskuša izogniti. Zakaj Bjelić takrat denimo ni izbral drugega izhoda iz lokala, je po izvedenčevem mnenju stvar posameznikove trenutne presoje. V mnenju je sicer med drugim še zapisal, da je Bjelić narcisoiden moški, ki se rad postavlja v družbi.

Naj spomnimo, Bjelić v zagovoru trdi, da mu je po prihodu v lokal Dževad Halilović začel govoriti: »Idiot, majmun. Zakaj nisi prišel do mene, da bi mi naredil fasado in stopnice?« Ko je beseda nanesla na denar, ki naj bi mu ga dolgoval Bjelić, se je njegov brat razjezil in, kot se spominja obtoženi, skočil nanj ter ga podrl na tla. Pretep so drugi člani družbe hitro preprečili, varnostnik pa je potem Halilovićevo družbo napotil iz lokala. Obtoženi še pravi, da se je odpravil iz lokala, nato se je nanj spravila omenjena družba in ga začela tepsti. V strahu za svoje življenje je iz torbice v samoobrambi povlekel nož, s katerim je prej v lokalu hotel rezati salamo, ter »brez cilja« zamahnil navzgor in zabodel Safeta Halilovića.