Nekdanjemu tožilcu država ponuja 1200 evrov

Marjan Glavar trdi, da se mu je zaradi neupravičenega pripora poslabšalo zdravje.

Objavljeno
25. september 2012 19.52
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor

Maribor – Pravda med nekdanjim vodjo ptujskega okrožnega tožilstva Marjanom Glavarjem in Republiko Slovenijo je končana, sodišče mora izdati le še sodbo.

Glavar od države zaradi neupravičenega pripora terja 148.000 evrov, pravobranilstvo mu ponuja le 1200 evrov.

Enajst let je že minilo, odkar so Glavarja aretirali zaradi suma jemanja podkupnine in ga za 28 dni priprli. Med drugim so mu očitali sodelovanje z Josipom Lončaričem, ki da je bil na vrhu verige organizatorjev prevozov ilegalnih prebežnikov.

A tožilstvo je šest let pozneje odstopilo od pregona in Glavar je dobil podlago za vložitev odškodninske tožbe.

Glavar odškodnine ni zahteval zgolj zaradi neupravičenega pripora, ampak tudi zaradi psihičnih bolečin, družinskih težav in oškodovanega zdravja. Ima namreč težave z ledvicami in v priporu se mu je stanje tako poslabšalo, da se je moral, ko so proti njemu umaknili suspenz, invalidsko upokojiti.

Nekdanji šef ptujskih tožilcev ne pričakuje, da bo sodišče v celoti sledilo njegovemu tožbenemu zahtevku, temveč da mu bo prisodilo razumno odškodnino, saj po vseh teh letih še ni dobil zadoščenja.

Izgubil je zaupanje vase in v prijatelje, pravi, ampak država se mu nikoli ni opravičila: »Akterji, ki so povzročili ta izmišljeni postopek, niso nikoli odgovarjali.«

Glavarjeve zdravstvene težave so vzeli pod drobnogled trije izvedenci, dva psihologa in nefrolog, specialist za bolezni ledvic. Bivši tožilec trdi, da so vsi ocenili, da je bolan tako psihično kot fizično.

Po njegovih besedah se mu je stanje v priporu poslabšalo za kar 50 odstotkov: »Takrat sem bil tik pred dializo, in ker v priporu nisem imel diete, se mi je stanje tako poslabšalo, da sem bil čez tri mesece na dializi.«

Glavar je po svojem odvetniku Viktorju Osimu tožbo proti državi vložil že pred štirimi leti ter razkril, da z državnim pravobranilstvom, ki ga v tem postopku zastopa Lucija Gorišek Perc, ni našel skupnega jezika, ker da pravobranilstvo vztraja pri stališču, da so mu škodo s poročanjem povzročili mediji ter da naj toži njih.

A mediji ga niso vtaknili v pripor, zato jih tudi ne bo tožil. »Vse skupaj je bilo politično motivirano,« je prepričan.