Nekdanji čudežni deček SDS krivde ne priznava

Tožilstvo Domnu Zavrlu očita poslovno goljufijo pri obnovi stavbe v Slovenski Bistrici, ki jo je hotel spremeniti v hotel.

Objavljeno
16. september 2013 22.59
Sodba Domenu Zavrlu.. 16.9.2013
Marko Jakopec, kronika
Marko Jakopec, kronika
Ljubljana – »Nisem kriv,« je na predobravnavnem naroku vzkliknil Domen Zavrl, ki mu tožilstvo očita kaznivo dejanje poslovne goljufije. S tem je zavrnil predlog tožilstva, ki je zanj, če bi krivdo priznal, predlagalo kazen leto in šest mesecev zapora, pogojno na dve leti in vrnitev malo manj kot 98.000 evrov.

Domen Zavrl, takrat 26-letnik, se je na naši politično-ekonomski sceni nenadoma pojavil leta 2004, v medijih pa se ga je prijel naziv čudežni deček SDS.

Zgodba, ki zdaj dobiva sodni epilog, se je začela s projektom iz leta 2005, s katerim je želela skupina podjetnikov poslovno stavbo v Slovenski Bistrici prenoviti v hotel. V tistem času je sedemkrat na teden na mariborsko letališče vozil letalski prevoznik Styrian spirit, ministrstvo za promet pa se je za redno uporabljanje letališča resno pogajalo tudi z nizkocenovnim prevoznikom Ryanair. Ministrstvo je takrat zagotavljalo, da bo z Ryanairom podpisalo večletno pogodbo, poleg tega je od NLB Leasing dobil ponudbo za posojilo v višini malo več kot pet milijonov evrov za financiranje projekta.

Na podlagi tako obetavnih poslovnih načrtov se je za izdelavo idejnega načrta prenove poslovne stavbe v hotel Zavrl začel pogajati s podjetjem Archi.ka, katerega večinski lastnik je Robert Širnik, z njimi je marca 2006 tudi podpisal pogodbo. Zavrl je na hodniku pred razpravno dvorano zagotovil, da mu podjetje Archi.ka, ki je izdelalo idejni načrt za to storitev, nikoli ni izdalo računa, temveč samo predračun. Prav tako naj ne bi poskušalo denarja izterjati po civilni poti. Zavrl trdi tudi, da je od pogodbe preprosto moral odstopiti, sicer bi imel na NLB Leasingu pet milijonov evrov dolga. Ministrstvo za promet je namreč z družbo Ryanair podpisalo le začasno, dvoletno koncesijsko pogodbo, družba Styrian spirit pa je propadla.

Namesto hotela hotel graditi stanovanja

Da ne bi vse skupaj dokončno propadlo, se je, kot je zatrdil, zadeve lotil drugače. Poslovno stavbo je poskušal prenoviti v stanovanjsko, a je stanovanjski sklad to možnost zavrnil. »Glede projekta lahko rečem, da so se okoliščine spremenile in se je pokazalo, da je bila zaustavitev projekta edina prava rešitev,« je prepričan Zavrl. Dodal je še, naj podjetje Archi.ka, če je storitve resnično opravilo, izda račun in ga vknjiži v izkaz uspeha, če pa računa ne more izdati, storitve niso bile opravljene in gre za krivo ovadbo.

Tožilstvo je po tem, ko se je Zavrl izrekel za nedolžnega, vztrajalo pri vseh dokazanih predlogih iz obtožnice, s čimer sta se strinjala tudi Zavrl in njegov zagovornik. Sodišču sta predlagala izvedbo še nekaterih dokazov, in sicer pridobitev listin, s katerimi naj bi dokazali, da podjetje Archi.ka ni nikoli izdalo računa za domnevno opravljeno storitev, listine, ki naj bi dokazale, da Archi.ka vsote, ki naj bi jo dolgoval Zavrl, nikoli ni poskušalo izterjati v civilnem postopku, dokumente, s katerimi bosta poskušala dokazati, ali je bilo na računu obdolženčevega podjetja dovolj denarja, da bi domnevni dolg sploh lahko poravnalo, in zaslišanje prič, ki bodo potrdile Zavrlove navedbe, da je poskušal projekt uresničiti na drugačen način, torej tako, da bi stavbo v Ilirski Bistrici namesto v hotel spremenil v stanovanjski objekt. Sojenje se bo nadaljevalo 21. oktobra.