Nekdanji direktor ovaden zaradi oškodovanja upnikov

Petdesetletnik, neuradno gre za Borisa Dolamiča, je samemu sebi zagotovil premožensko korist v višini 680.000 evrov.

Objavljeno
07. oktober 2013 15.48
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Preiskovalci NPU so sredi prejšnjega meseca na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zoper 50-letnega nekdanjega direktorja večje gospodarske družbe iz Ljubljane zaradi utemeljenega suma, da je storil kaznivo dejanje oškodovanja upnikov.

Po neuradnih informacijah STA gre za nekdanjega direktorja in lastnika GPG, ki je končal v stečaju, Borisa Dolamiča.

V preiskavi so ugotovili, da je osumljeni v letu 2010 kot direktor družbe, ki je bila že plačilno nezmožna, odredil plačilo celotnega dolga določenemu privilegiranemu upniku in ga tako namenoma spravil v ugodnejši položaj, hkrati pa s tem ostalim upnikom povzročil veliko premoženjsko škodo.

Sporno plačilo obveznosti v znesku okoli 860.000 evrov je takratni direktor odredil kljub temu, da se je zavedal, da je družba postala plačilno nezmožna in da je takrat že imela številne druge upnike z bistveno višjimi terjatvami in z bistveno daljšo plačilno zamudo.

Gospodarsko družbo, ki je prejela nezakonito plačilo in se s tem kaznivim dejanjem formalno okoristila, je imel  preko posrednih in fiktivnih lastništev v dejanskem upravljanju osumljenec sam, torej je s kaznivim dejanjem zagotovil premoženjsko korist samemu sebi.