Nekdanji direktor veterinarske uprave je menda poneveril 61 potnih nalogov

Zoran Kovač, nekdanji prvi veterinar v državi, tukajšnje okrajne sodnice Maje Šuštar ni prepričal, da nikoli ni goljufal in ponarejal ali uničeval poslovnih listih. Tožilstvu ni uspelo dokazati tolikšnega števila fiktivnih potnih nalogov, kot jih je zapisalo v obtožni predlog.

Objavljeno
06. marec 2011 21.09
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana - Sprva so ga preganjali kar zaradi 371 lažni službenih poti, kasneje obtožni predlog modificirali in mu jih očitali »le« še 95, na koncu so zbrali dovolj dokazov za 61 službenih poti, ki jih nikoli ni opravil, zanje pa je seveda iz državne blagajne prejel plačilo. Tožilstvo je Zoranu Kovaču sprva očitalo, da je v času med aprilom 1999 in oktobrom 2002, ko je bil zaposlen na veterinarski upravi, izdal skupno 371 fiktivnih potnih nalogov za potovanja, ki jih ni opravil. S tem je po izračunih organov pregona državni proračun opeharil za takratnih 6.638.000 tolarjev oziroma okrog 28.700 evrov. A bo zdaj moral, če sodba postane pravnomočna, vrniti slabih šest tisočakov, kolikor je seštevek 61 lažnih potnih nalogov. Obsojen pa je sicer bil na leto in deset mesecev pogojne zaporne kazni, a mu za zapahe ne bo treba, če v štirih letih ne stori novega kaznivega dejanja.

Kovač je marsikatero glavno obravnavo izpustil, saj zdaj že več let živi v Bruslju. Na eni od prvih obravnav je navrgel, da se je v tujino preselil zaradi groženj, saj so mu v Sloveniji grozili, vse očitke tožilstva pa je odločno zanikal. Pregon je pripisal posledici tega, da je pri svojem dobro opravljenem delu prišel navzkriž z nekaterimi posamezniki.

Vendar ga je, kar se potnih nalogov tiče, na laž postavilo kar nekaj prič. Med drugim je dal intervju celo za kakšno radijsko postajo, ki ne obstajajo. Pa tudi z nekaterimi, ki obstajajo ni imel preveč sreče. »Vestno sem vodil evidenco celotne programske sheme in lahko povem, da Kovač v času mojega urednikovanja nikoli ni bil gost v oddajah na radiu Studio D,« je pred sodnico povedal nekdanji odgovorni urednik omenjene regionalne radijske postaje. Da obdolženi Kovač ni bil prisoten na sestankih odborov izpostav, organiziranih v okviru nekaterih dolenjskih občin, je razkril tudi nekdanji direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto. Kovačev potni nalog je bil kajpak napisan ravno za na ta sestanek.

Zapleten sodni proces - spis je namreč obsegal kar 6000 strani - je po dveh letih in pol le doživel epilog. Vendar bitka med nekdanjim direktorjem veterinarske uprave in tožilstvom še ni končana, saj se bo Kovačev zagovornik Peter Žnidaršič iz odvetniške družbe Čeferin na sodbo pritožil. Tožilstvo pa je z odločitvijo prvostopenjskega sodišča zadovoljno.