Nekdanji državni sekretar Damjan Lah ne prizna krivde

Sporni najem prostorov za NPU: Damjan Lah zanika, da bi favoriziral stavbo na Dimičevi in s tem kršil zakon.

Objavljeno
03. september 2013 15.10
Sodba
 Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Prah okoli spornega najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad na Dimičevi ulici v Ljubljani se je v javnosti že polegel, zaradi najema pa se je zagnalo sodno kolesje. Zaradi očitkov o zlorabi uradnega položaja ali pravic je včeraj na zatožno klop sedel Damjan Lah. Očitke tožilstva zavrača.

Damjan Lah je kot nekdanji sekretar na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) vodil postopek najema stavbe za Nacionalni preiskovalni urad (NPU). Vse od najema so leteli očitki o prijateljski navezi takratne notranje ministrice Katarine Kresal in njenega partnerja, odvetnika Mira Senice, z najemodajalcem Igorjem Pogačarjem oziroma njegovim podjetjem Ram Invest.

Zaslišali bodo vrsto prič

Da omenjena trojica z obdolženim Lahom ni ne prijateljsko ne poslovno povezana, je na današnjem predobravnavnem naroku poudaril zagovornik Mitja Pavčič, zato je predlagal njihovo zaslišanje. To želi dokazati predvsem zato, ker tožilstvo Lahu očita pridobitev nematerialne koristi pri najemu stavbe na Dimičevi, češ da je že vse od začetka favoriziral to lokacijo in je izločil stavbo na Litostrojski cesti v Ljubljani.

Prav tako bi odvetnik Pavčič na prostoru za priče rad videl vrsto (nekdanjih) uslužbencev MNZ in vodstva policije, saj želi razjasniti Lahovo vlogo in predvsem, kako je postopek izbire potekal. Okrožna državna tožilka je kot nepotrebno označila zaslišanje prič, ki bi lahko povedale o primernosti stavbe na Dimičevi, saj da se tega v tem postopku ne ugotavlja. Zagovornik je pri tem še enkrat poudaril, da obdolženi niti ni imel izbire, saj je bila glede na zahteve stavba na Dimičevi edina primerna, kar naj bi priče potrdile.

Tako obramba kot tožilstvo si želita, da bi kazenski postopek potekal karseda neovirano, zato je ljubljanska okrajna sodnica Tanja Lombar Jenko ob koncu predobravnavnega naroka za oktober in november že razpisala glavne obravnave. Najprej bo na vrsti zagovor obdolženega, nato pa bodo zaslišali celo serijo prič.

Dve leti minevata, odkar so kriminalisti opravili več hišnih preiskav (med drugim v prostorih MNZ in podjetja Ram Invest) zaradi sumov nezakonitosti pri najemu stavbe na Dimičevi ulici 16 v Ljubljani. S sedeža NPU so odnesli tudi dokumentacijo o korespondenci med podjetjem in MNZ.

Po končani preiskavi je v javnost pricurljalo, da so vsa od znanih imen »čista«, kot osumljenec pa je bil že v odredbi za hišno preiskavo naveden le takratni državni sekretar na MNZ Lah. Tožilstvo ga je pozneje obdolžilo zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Najem odnesel notranjo ministrico

Sporni posel Ram Investa z MNZ je zmotil tudi Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) in računsko sodišče. To je MNZ v revizijskem postopku o pravilnosti najema stavbe NPU izdalo negativno mnenje, dan pozneje pa so s protikorupcijske komisije sporočili, da ravnanje uradnih oseb na MNZ pri najemu prostorov za NPU ustreza definiciji korupcije.

Zaradi načelnega mnenja KPK je nekdanja predsednica LDS Kresalova odstopila z mesta ministrice za notranje zadeve. A je pri tem napovedala, da bo uporabila vsa pravna sredstva, da bi dokazala svojo »nedolžnost« oziroma, kot se je tedaj izrazila, da se lahko tudi institucije, kot sta računsko sodišče in protikorupcijska komisija, motijo.

NPU že eno leto na Litostrojski

Pred letom dni je MNZ pod taktirko takratnega ministra Vinka Gorenaka začel postopke prekinitve pogodbe z Ram Investom za najem stavbe.

Po prekinitvi pogodbe se je oktobra »elita« kriminalistov in (del) MNZ dokončno preselil na Litostrojsko cesto. Ram Invest je tako ostal brez 136.000 evrov mesečne najemnine, Ram Invest pa za isto stavbo odplačuje 125.000 evrov lizinga na mesec.