Nekdanji odvetnik bo moral spet pred sodnike

Okrožno sodišče v Mariboru bo moralo še enkrat ugotavljati morebitno krivdo nekdanjega odvetnika Jovice Tošovića, ki mu je tožilstvo očitalo, da je zlorabil zaupanje stranke, prvostopenjsko sodišče pa mu je maja lani prisodilo štiri leta zapora.

Objavljeno
10. februar 2011 20.11
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor - Višji sodniki so namreč sodbo razveljavili. Izračun domnevne protipravne koristi, ki da si jo je pridobil Tošović (ta krivdo zanika), je namreč nerazumljiv. Zgodba sega v leto 2003, ko je hrvaški državljan Božidar Uršič odvetnika Jovico Tošovića pooblastil za zastopanje v denacionalizacijskem postopku in za prodajo dediščine, predvsem zemljišč, ki jih njegovemu prejšnjemu pravnemu zastopniku ni uspelo v celoti pridobiti nazaj. Tošović je bil v uspeh popolnoma prepričan, zato mu je Uršič obljubil 35 odstotkov nagrade od kupnine.

Zemljišča je Tošović dobil nazaj in našel več kupcev, tudi nekega mariborskega podjetnika, in ta ga je pozneje celo kazensko ovadil. Sporna je višina kupnine, saj je tožilstvo Tošoviću očitalo, da je omenjeni podjetnik za zemljišča plačal 38,25 milijona tolarjev (okrog 159.600 evrov), Tošović pa da je svojo stranko obvestil zgolj o plačilu v višini 16,5 milijona tolarjev oziroma približno 68.850 evrov. Navedbam tožilstva je povsem sledilo tudi prvostopenjsko sodišče in ugotovilo, da je Tošović menda svoji stranki izročil 8,7 milijona tolarjev (približno 36.600 evrov) in od plačane kupnine zadržal 29.475.000 tolarjev ali 123.000 evrov.

Višji sodniki si matematiko očitno tolmačijo drugače, saj ugotavljajo, da izračun tožilstva in prvostopenjskega sodišča ni le nerazumljiv, ampak tudi v nasprotju z dejstvom, da bi na podlagi dogovora med Uršičem in Tošovićem zadnjemu pripadala 35-odstotna provizija od celotnega zneska kupnine. Višje sodišče se tako sploh ni ukvarjalo s preostalimi pritožbenimi navedbami obrambe o nepopolni ugotovitvi dejanskega stanja in odločbi o kazenski sankciji. Vse to bo moral na ponovljenem sodnem procesu znova kritično presojati sodni senat prve stopnje, je odločilo višje sodišče.