Nekdanji prvi mož Sove Iztok Podbregar opran očitkov

Tožilstvo je umaknilo obtožni predlog za neupravičeno uporabo v službi, vložilo pa je novo obtožbo.

Objavljeno
09. maj 2013 15.19
lvu_sestanek opozicije
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Nekdanji direktor Sove Iztok Podbregar, ki se je na ljubljanskem okrajnem sodišču zagovarjal zaradi domnevno spornega odtekanja denarja iz črnega fonda Sove projektu Webs, je opran očitkov. Vrhovno državno tožilstvo je zoper njega in soobtoženega Bojana Bratušo včeraj umaknilo obtožni predlog.

Podbregarju je tožilstvo očitalo kaznivo dejanje neupravičene uporabe v službi, ki določa, da se uradna oseba, ki neupravičeno uporabi denar, vrednostne papirje ali kakšne druge stvari, ki so ji zaupane v službi, kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do treh let. Poleg Podbregarja, direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije v letih od 2002 do 2006, se je na zatožni klopi znašel tudi Bojan Bratuša, nekdanji višji uslužbenec Sove in vodja projekta Webs.

Ker je sodišče zaradi različnih stopenj tajnosti dokumentov v kazenskem spisu s sojenja izključilo javnost, podrobnosti niso dostopne, neuradno pa je znano, da je šlo za zadevo, povezano s podjetjem Webs. Tega je v času prve vlade Janeza Janše leta 2007 razkrila vladna delovna skupina pod vodstvom takratnega pravosodnega ministra Lovra Šturma, ki je preiskovala delovanje Sove in je med drugim ugotovila, da je od 21. julija 2004 do 29. junija 2005 Sova za ustanovitev in delovanje podjetja izplačala dobrih 45.000 evrov.

Denar za ustanovitev podjetja je vzela iz neproračunskega dela finančnega sklada, za katerega je vladna komisija vztrajala, da je bil nezakonit. S podjetjem Webs si je Sova menda želela zagotoviti neposreden dostop do informacijske hrbtenice oziroma do spleta pod krinko podjetja, ki naj bi se ukvarjalo s telekomunikacijskimi storitvami.

A očitki očitno niso bili podprti z dokazi. Visoki uslužbenci Sove, zaslišani kot priče, so po naših podatkih med drugim potrdili, da je bil projekt zakonit in da je zmanjšal stroške sodelovanja s tajnimi sodelavci, s tem, ko je vladna delovna skupina o projektu govorila v medijih in ga ustavila, pa je bila menda ogrožena varnost uslužbencev in sodelavcev Sove, celo varnost države.

Na okrajnem sodišču so nam potrdili, da je bila zoper Podbregarja in Bratušo izdana zavrnilna sodba, ker je tožilstvo umaknilo obtožni predlog. Kaj več od tega zaradi tajnosti postopka ni bil pripravljen povedati niti Podbregarjev pooblaščenec odvetnik Aleksander Čeferin. Dodal je le, da se je zdaj potrdilo, »da je bil celotni postopek politično motiviran«.

Vložena nova obtožba

Sicer pa je Podbregar v še enem kazenskem postopku. Tožilstvo je zoper njega 12. aprila na ljubljansko okrožno sodišče vložilo obtožbo zaradi domnevne zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic. Vrhovno tožilstvo je zoper Podbregarja že avgusta 2007 (v času, ko je tožilstvo vodila Barbara Brezigar) vložilo neposredno obtožbo zaradi istih očitkov. A ta ni šla skozi sito zunajrazpravnega senata, zato je tožilstvo zahtevalo preiskavo zaradi očitkov, ki se nanašajo na vsebino drugega vmesnega poročila vladne delovne skupine za oceno dela Sove, povezani pa naj bi bili s porabo tako imenovanega črnega fonda Sove.

Agencija je domnevno v času, ko jo je vodil Podbregar, iz tega fonda leta 2005 za približno 900 evrov kupila letalsko vozovnico za indijskega zdravilca Sadananda P. Sardeshmukha in ročno uro za okrog 2300 evrov za uslužbenca agencije, ki je šel v pokoj.

Po končani sodni preiskavi je tožilstvo (znova) vložilo obtožbo, a ta še ni pravnomočna, saj je Podbregarjev odvetnik zoper njo prejšnji teden vložil ugovor.

Spomnimo, da se je afera, povezana s Sovo, razvila ob razkritju ugotovitve, da je Sova prisluškovala nekaterim slovenskim in tujim državljanom; kot je znano, sta se v prisluhe 2004. ujela tudi takratni vodja opozicije Janša in nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader.