Nekdanji študentski funkcionar oproščen

Višje sodišče je obsodilno sodbo Željku Milovanoviču spremenilo v oprostilno.

Objavljeno
30. september 2014 18.12
SLO.,LJ., SOJENJE ZOPER OBD., DAUTA NEZOVICA IN EDINA ZUNICA, 25.9.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana − Medtem ko je ljubljansko okrajno sodišče nekdanjega študentskega funkcionarja Željka Milovanoviča februarja obsodilo zaradi dajanja daril za nezakonito posredovanje, je višje sodišče ugodilo pritožbi obrambe in sodbo spremenilo v oprostilno.

V začetku julija pred štirimi leti je v javnosti odjeknila novica, da so kriminalisti zaradi suma, da je poskušal podkupiti enega od delegatov skupščine študentske krovne organizacije, Študentske organizacije Slovenije (ŠOS), da bi glasovali proti študentski ustavi, pridržali člana Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOUL) Željka Milovanoviča, nekdanjega svetovalca ljubljanske študentske univerzitetne organizacije.

Milovanovič se je znašel na zatožni klopi pod obtožbo kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje, na okrajnem sodišču pa so ga februarja spoznali za krivega in ga obsodili na pol leta zapora.

Milovanovič je, kot smo takrat poročali, 1. julija 2010 študentskemu poslancu Marku Hozjanu ponujal 10.000 evrov podkupnine, če se ta in njegovi poslanski kolegi ne udeležijo seje krovne slovenske študentske organizacije. Tretjino tega zneska bi mu izročil takoj, dve tretjini pa po seji.

Teden dni po prvem stiku mu je v resnici izročil tri tisoč evrov. S tem je menda hotel, da se vsaj deset poslancev seje ne bi udeležilo, zaradi česar ne bi bili sklepčni in tako ne bi bila sprejeta nova študentska ustava. Ta je bila nato vendarle sprejeta, ŠOU pa je ostal brez četrtine svojih prihodkov od koncesijskih dajatev (med 1,6 in 1,8 milijona evrov), smo takrat pisali.

Čeprav je Milovanovič trdil, da je le žrtev političnega obračunavanja, so ga na okrajnem sodišču spoznali za krivega. A so višji sodniki obsodilno sodbo na pritožbo obrambe spremenili v oprostilno.

V nasprotju z okrajnim sodiščem, ki je menilo, da je Milovanovič ponujal oziroma izročil denar v zameno za to, da bi poslanec opravil oziroma ne bi opravil nekega uradnega dejanja, so višji sodniki razsodili, da študentska organizacija nima javnih pooblastil (razen za subvencioniranje študentske prehrane), da študentski poslanci niso uradne osebe in da študentsko glasovanje ni uradno dejanje. Ker tako po mnenju višjega sodišča niso izpolnjeni znaki kaznivega dejanja dajanja daril za nezakonito posredovanje, so Milovanoviča oprostili. I. R.