Nekdanjim vodilnim LTH očitajo sporno prodajo prostorov

Miloš Kodre in Primož Pegam to zanikata, prav tako da nista Jožefu Angeliju omogočila premoženjske koristi.

Objavljeno
10. september 2014 20.23
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču so včeraj nekdanja generalna direktorja Loških tovarn hladilnikov (LTH) Miloš Kodre in Jožef Angeli ter nekdanji Kodretov namestnik Primož Pegam zanikali, da bi pri prodaji 300 kvadratnih metrov prostorov v Beogradu naredili kazniva dejanja.

Tožilka Helga Dobrin je nekdanjim vodilnim in lastnikom škofjeloškega podjetja, ki je od junija 2009 v stečajem postopku, očitala oškodovanje. Tedanji predsednik uprave LTH Kodre je konec marca 2009 podpisal, njegov namestnik Pegam, tedaj pristojen za finance, pa odobril kupo-prodajno pogodbo za 300 kvadratnih metrov poslovnih prostorov v Beogradu za 300.000 evrov. Po tej pogodbi bi kupnino plačal nekdanji generalni direktor Angeli s pobotom terjatev, ki jih je že kupil s 30.000 evri.

»Kodre in Pegam sta vedela, da Angeli ne bo v celoti plačal, in tako nista ravnala skrbno in vestno. LTH je oškodovan za 130.082 evrov,« je navedla tožilka. Angeliju pa je očitala, da je Kodreta in Pegama napeljal ob sklepanju pogodbe, čeprav je vedel, da terjatev ne bo prevzel. Sodnica Andrijana Ahačič na včerajšnjem predobravnavnem naroku obtoženim ni dovolila razlagati, zakaj se ne čutijo krive. Pojasnili so lahko le, ali so njihovi osebni podatki enaki, kot so zapisani v sodnem spisu, in razložili, ali imajo kakšno premoženje.

Diplomirani ekonomist 51-letni Kodre je zdaj brezposeln, polovico hiše ima pod hipoteko. Pegam, prav tako diplomirani ekonomist, star 58 let, je brez premoženja in je zdaj zaposlen v družbi Lip Bled. Pojasnil je, da je v še enem kazenskem postopku na kranjskem okrožnem sodišču (po naših podatkih zaradi sporne prodaje nepremičnine LTH v Zagrebu, op. a.), Angeli, star 67 let, pa prejema 1704 evre pokojnine in je lastnik jaguarja, s katerim se je včeraj pripeljal na sodišče.

Obtoženi so se skupaj z zagovorniki odločili, da jim bo sodil tričlanski senat, glavna obravnava je razpisana za 15. oktober.

Zagovorniki obtoženih so včeraj podali tudi številne predloge za izvedbo dokazov. Med drugim so predlagali cenilca gradbene stroke oziroma strokovnjaka za nepremičnine, ki bi ocenil vrednost nepremičnine v Beogradu, ki naj bi jo zdaj zasedale tretje osebe, in vrednost predmetnega posla.

Finančni izvedenec pa naj ugotovi, ali so sporne terjatve obstajale. Pegamov zagovornik Veljko Jan je opozoril, da sta se istega dne, ko je bila sklenjena kupo-prodajna pogodba, dve družbi, ena je bila Bisol, druga pa IPB, v nepojasnjenih okoliščinah umaknili terjatvi 70.000 evrov, kar ni običajno v poslovnem prometu. Znano je, da je bil Angeli v preteklosti večinski lastnik Bisola in direktor podjetja Blues (pozneje se je imenovalo IPB), Blues pa je bil lastnik LTH.