Neprevidni voznik v smrt potegnil še enega

Lani so policisti dobili 188 klicev o voznikih, ki so na avtocesti zašli na napačni vozni pas.

Objavljeno
02. oktober 2014 19.15
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – Vožnja v napačno smer na avtocesti je v sredo zvečer vzela dve življenji. Vzrokov, da se vozilo znajde na napačni strani ceste, je več, kadar so posledice usodne, pa navadno za vselej ostanejo skrivnost. Od vrste preventivnih ukrepov, ki bi takšno nevarno početje lahko preprečevali, je še vedno najboljši voznikova previdnost.

Iz neznanega vzroka je v sredo nekaj pred 22. uro 56-letni voznik osebnega avtomobila na gorenjski avtocesti zapeljal v napačno smer in pri Lipcah silovito trčil v 38-letnega voznika, ki je pravilno pripeljal proti Karavankam. Rane so bile za oba takoj usodne. Pred nesrečo so policisti na intervencijsko številko 113 dobili obvestila o vožnji v napačno smer in več patrulj je takoj odhitelo v akcijo, da bi nevarnost trčenja preprečili. A se je izkazalo, da je počilo že kmalu po prejemu prvega obvestila.

Letos trije mrtvi, lani eden

Radijski program (pre)pogosto prekinejo nujna opozorila, da je na kak avtocestni odsek zašel voznik, ki pelje v napačno smer. Včasih se takšne nerazumne avanture končajo brez (hujših) posledic, vendar žal ne zmeraj – in to kljub temu, da so pri nas napačni uvozi na avtocesto dobesedno posejani z opozorilnimi tablami. A smrtonosna vožnja v napačno smer se lahko začne tudi drugače; voznik lahko obrne na avtocesti ali z bencinskega počivališča, najde se celo kdo, ki kar na cesti obrne vozilo. S takšnimi vozniki se srečujejo tudi drugod po svetu, tako da Slovenija pri tem ni nobena izjema.

Zaradi vožnje v nasprotno smer po avtocesti ali hitri cesti so letos umrli trije udeleženci, lani pa eden. Kakšne so bile druge posledice (telesne poškodbe, gmotna škoda), na policiji nimajo podatka. Tudi število klicev na operativno-komunikacijski center zaradi vožnje v napačno smer za letos ni znano, saj nam na policiji v tako kratkem času teh podatkov niso mogli zagotoviti, so pa povedali, da so lani prejeli 188 takšnih klicev, leto prej pa 170.

Vesna Drole z generalne policijske uprave pojasnjuje, da so vzroki za vožnjo v napačno smer po avtocestah pri nas podobni kot v tujini. Vozniki se svojih dejanj včasih niti ne zavedajo, saj so pod vplivom alkohola ali drugih prepovedanih snovi, nekateri se požvižgajo na prometno signalizacijo, drugi pa zaradi določenih okoliščin – denimo starosti, zmedenosti ali stresa – zapeljejo v nasprotno smer.

Eden od primerov dobre prakse, ki voznika sicer ne zaustavi, primerno pa opozori preostale udeležence v prometu, je postavljen na avtocestnem priključku Vransko. Gre za mikrovalovni sistem avtomatskega zaznavanja vožnje v napačno smer, ki ga je Dars postavil na lastno pobudo. Sistem je že zaznal nekaj primerov takšne vožnje, gotovo pa se je našel še kakšen voznik, ki je napačno že zavil, a je napako spoznal, še preden je zapeljal do točke, ko bi ga lahko zaznal poseben mikrovalovni sistem.

Sistem se je do zdaj pokazal za zelo učinkovitega, saj so se avtomatično sprožili napisi na opozorilnih avtocestnih portalih, obvestila pa gredo iz nadzornega centra Vransko v operativno-komunikacijski center, prometnoinformativni center in k rednim vzdrževalcem na terenu. A za zdaj (predvsem zaradi omejenih finančnih sredstev) v Darsu ne razmišljajo, da bi podoben sistem postavili še kje.

Takšno početje brez odlašanja naznanite na 113

Rešitev, ki zmanjšajo tovrstna tveganja, je sicer še nekaj. Denimo krožno križišče, ki s fizičnim kanaliziranjem prometa skoraj preprečuje nepravilen uvoz na avtocesto ali hitro cesto. Pred časom je bil govor tudi o tako imenovanih fizičnih preprekah, ki bi voznikom, ki si za uvoz na avtocesto izberejo izvoz, predrle avtomobilske pnevmatike. Vendar so ti ukrepi ali povezani z velikimi stroški ali pa imajo precej drugih slabosti in z njimi ne kaže hiteti.

Če se vam zgodi, da po pomoti zapeljete v napačno smer, na policiji svetujejo, da takoj ustavite vozilo zunaj cestišča, prižgete vse štiri utripalke in obvestite policijo, da bodo lahko ustrezno zavarovali kraj in preprečili nesrečo. Na številko 113 takoj pokličite tudi, če opazite voznika, ki vozi v nasprotno smer. Če ste (denimo po medijih ali na opozorilnih portalih) obveščeni, da iz nasprotne smeri prihaja vozilo, zmanjšajte hitrost, vključite vse štiri smernike in vozite še posebno previdno. Umaknite se na desni vozni pas in ne prehitevajte.