Neprištevna z nožem nad moža

Jakličevo menda pestijo zdravstvene težave.

Objavljeno
18. december 2015 22.24
Ljubljana, 18.12.2015, sojenje Jadranki Jaklic. Foto: Marko Feist
Robert Marin
Robert Marin
Ljubljana – Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je pred sodnico Aljo Kratovac včeraj za Jadranko Jaklič iz Male vasi pri Grosupljem začela glavna obravnava za izrek ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja. Jakličeva naj bi storila kaznivo dejanje poskus uboja.

Po vnovičnem sporu z možem Antonom Jakličem, s katerim imata konflikten odnos že vrsto let, je namreč v roke vzela kuhinjski nož s 15 centimetrom dolgim rezilom in mu ga zarinila v levo stran prsnega koša, v pljuča, v neposredno bližino srca.

Krvav družinski obračun se je zgodil 2. oktobra letos, Antonu pa je življenje rešila takojšnja zdravstvena oskrba, tako da je ostalo pri poskusu kaznivega dejanja uboja, za kar je sicer predvidena kazen od pet do 15 let zapora. Vendar Jakličeva, kot vse kaže, jetniškega življenja ne bo izkusila, saj je kaznivo dejanje zagrešila v stanju neprištevnosti, takšni pa po zakonu ne sodijo v zapor, ampak na psihiatrijo.

Novinarje so poslali iz dvorane

Zagovornik Jakličeve je tako včeraj še pred začetkom naroka predlagal izločitev javnosti, češ da bo med obravnavami govor o zdravstvenem stanju oziroma duševnih težavah obdolženke, strinjala se je tudi nasprotna stran, sodišče pa je skupnemu predlogu obrambe in tožilstva le delno ugodilo in novinarje na hodnik poslalo v delu, ko je bil zaslišan izvedenec psihiatrične stroke Dragan Terzič.

Kakšne zdravstvene težave pestijo obdolženo, tako ni znano, je pa bilo slišati, da zaradi duševnih težav in popitega alkohola v kritičnem času svojega ravnanja ni imela v oblasti, prav tako se ni zavedala pomena svojega dejanja. Alkotest je pokazal, da je imela v usodnem trenutku, ko je z nožem napadla moža, v krvi kar 1,7 promila alkohola. Včeraj je, kot rečeno, stran od oči javnosti že spregovoril psihiater Terzič, v nadaljevanju obravnave pa bo poleg nekaterih prič besedo dobil tudi oškodovanec.