Neuradno: Kriminalisti ovadili Franca Riemerja

Leta 2009 je posojilo zavaroval s ponarejeno sliko. Kriminalisti ovadili tudi sodnega cenilca.

Objavljeno
18. september 2013 18.20
Kronika
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so podali kazensko ovadbo zoper zastopnika gospodarske družbe s sedežem na območju Celja, in sicer zaradi suma kaznivega dejanja poslovne goljufije pri najemu posojila, so sporočili s policije.

Osumljenec naj bi leta »2009 pri sklenitvi in izvajanju posojilne pogodbe z eno od večjih slovenskih bank preslepil uslužbence banke glede vrednosti premičnine, ki jo je zastavil v zavarovanje posojila,« so še zapisali na policiji. 

Po neuradnih informacijah časopisa Finance  gre za podjetnika Franca Riemerja, ki naj bi pri NLB v zameno za skoraj 8-milijonsko posojilo zastavil ponarejeno sliko.

Denarja ni vrnil v dogovorjenem roku, niti kasneje. Banka je pri poskusu unovčenja zavarovanja (slike) ugotovila, da ima ta neznatno vrednost. Kot navajajo policisti, je banka oškodovana za okoli štiri milijone evrov.

Preiskovalci so ovadili še sodnega cenilca iz Ljubljane. Ta naj bi po naročilu izdelal prirejeno cenitveno poročilo z lažno vrednostjo z namenom preslepitve bančnih uslužbencev pri najemu posojila. 

Kot je julija poročalo Delo, kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada s pomočjo drugih institucij že od začetka leta iščejo dokaze o nepravilnosti v postopku odobravanja kreditov podjetju v lasti enega najbogatejših Slovencev Franca Riemerja.

V tistem času je NPU opravil tudi tri hišne preiskave, pri katerih so zasegli več dokumentov.