Ni še jasno, zakaj je novomeški podjetnik streljal

Novomeški policisti so v torek pozno zvečer zaključili ogled krajev v okolici Novega mesta, kjer sta v strelskem obračunu umrla 57-letna ženska in 60-letni moški. Ranjeni 32-letnik je na lastno odgovornost bolnišnico že zapustil.

Objavljeno
09. februar 2011 14.23
Zdenka Lindič-Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič-Dragaš, Novo mesto
Novo mesto - Na Dolenjskem še vedno močno odmevata tragična dogodka, ki sta sredi popoldneva prekinila prelep prazničen dan slovenske kulture. Znano je, da je 60-letni novomeški podjetnik Stane Vidic okoli pol štirih popoldne v svojem poslovnem objektu v Zalogu ustrelil 57-letno Rominjo iz novomeškega naselja Brezje Olgo Kovačič - Cico in obstrelil njenega 32-letnega sina Veljana, uro pozneje pa je policija dobila obvestilo o najdbi Vidičevega trupla pri njegovem skladišču v Drgančevju na drugem koncu mesta. Pokončal se je menda sam, kar pa bo potrjeno s sodno obdukcijo, ki jo je preiskovalna sodnica odredila za oba mrtva. Policija je končala ogled kraja obeh dogodkov v poznih nočnih urah s torka na sredo. Ogleda sta se udeležila tudi okrožni državni tožilec in preiskovalna sodnica.

Sledove, najdene na kraju dogodkov, so poslali v Nacionalni forenzični laboratorij, kjer bodo opravili vse potrebne forenzične preiskave za razjasnitev dogodkov. Policisti in kriminalisti so tudi včeraj nadaljevali zbiranje obvestil in številne druge aktivnosti za dokončno razjasnitev vseh okoliščin torkovega dogajanja s tragičnim epilogom v Zalogu in Drgančevju.

Do takrat bodo krožile neuradne različice, kaj je bil vzrok tako tragičnega dogajanja, ki bo le še poslabšalo že tako ne najboljše odnose med večinskim »civilnim« in romskim prebivalstvom na Dolenjskem. Znani novomeški podjetnik z gradbeno mehanizacijo Stane Vidic je svojo resnico odnesel v grob. Pod »hruško«, kjer je bilo najdeno njegovo truplo, sta včeraj goreli svečki; vzdušje na območju poslovnega objekta je bilo turobno. »Malo pospravljamo,« je bil redkobeseden eden od zaposlenih.

Vidicu zadnje čase menda ni šlo najbolje, saj je podjetje med drugim zaradi neplačnikov (menda tudi iz romskih vrst) v likvidaciji. A česa takšnega, kar je storil v torek, mu ne bi prisodil prav nihče, ki ga je poznal, zato duhove še bolj buri vprašanje, kaj ga je pripeljalo do streljanja. Njegovi zaposleni znajo povedati, da sta bila njegova objekta v Zalogu in Drgančevju večkrat deležna obiskov, med katerimi je izginjal predvsem material, ki ga znajo dobro unovčiti Romi. Na novomeški policiji tega niso mogli potrditi, saj v dobrem letu niso imeli nobene prijave o neljubem obisku in kraji pri Vidicu.

Zgovornejši je Veljan Kovačič, ki je kljub strelni rani v predelu trebuha že v torek zvečer zapustil novomeško bolnišnico, menda iz strahu, da bi ga Vidic prišel pokončat. Ko je izvedel, da je ta mrtev, si je dvojno oddahnil. Ni se mu ga bilo treba več bati pa tudi grožnje, da bi ga zaradi storjenega »pospravil«, zaradi česar bi šel v zapor, mu ne bo treba uresničiti. Veljan je besen tudi na vse, ki samo namignejo, da je kdaj kradel železo in podobno ter jim obljublja tožbo. Z mamo sta bila v torek popoldne v Zalogu po njegovih besedah zgolj zato, ker ju je prišel Vidic iskat v Brezje, češ da ima v delavnici, ki jo pospravlja, polno železja za odvoz.

Nasilni odvzem življenja, predvsem tujega, je vedno težko oziroma nemogoče upravičiti. Tokrat ni nič drugače, čeprav je skoraj stoodstotno, da si je storilec, ki je ustrelil Olgo Kovačič - Cico in obstrelil Veljana, po storjenem sodil sam in čeprav je bila družina Brajdič-Kovačič leta strah in trepet manjših trgovin, podjetnikov in še koga na Dolenjskem. Cicin partner Danko Brajdič, ki je bil do smrti nekaj mesecev v prejšnjem mandatu novomeški romski svetnik, Cica in njun sin Veljan so bili udeleženi v številnih sporih, ki so bili prijavljeni policiji, še več pa je bilo menda zamolčanih. S Cico je bila menda povezana tudi lanska zamenjava prečenskega dušnega pastirja, ki so ga menda izsiljevali za zanimivo parcelo na tem območju.