Ni se zavedal, da zabada nož v ženo...

Obtoženi Janez Fortun ni priznal krivde za uboj žene Mirjane.

Objavljeno
18. september 2014 17.39
Marjana Hanc, kronika
Marjana Hanc, kronika
Kranj – »Vem, kaj mi očita obtožnica,« je na predobravnavnem naroku dejal 40-letni Preddvorčan Janez Fortun, obtožen, da je ubil ženo Mirjano v navzočnosti dveh mladoletnih otrok. Na vprašanje sodnice Andrijane Ahačič, ali prizna krivdo, pa je odvrnil, da ne.

Iz predlogov o dokazih, ki sta jih podajali tožilka Marija Marinka Jeraj in zagovornica obtoženega Renata Godnjov Špik, je bilo mogoče razbrati podrobnosti družinske tragedije v naselju Francarija 12. maja letos. Poročali smo že, da sta se zakonca sprla in da je domnevno mož z nožem ubil štiri leta mlajšo ženo, nato pa poklical policijo. Reševalci materi štiri otrok, dva sta bila še iz prejšnje zveze, niso mogli pomagati.

Vklenjeni Janez Fortun, avtomehanik s triletno poklicno šolo, brezposeln in oče treh otrok, je danes najprej zaprosil za izključitev javnosti. »Ker mi škodujejo,« je poudaril. Sodnica predlogu ni ugodila in tožilka Marija Marinka Jeraj je predstavila ponudbo tožilstva: ob priznanju uboja v navzočnosti mladoletnih otrok je predlagala enotno kazen deset let zapora.

Ker Fortun ni ničesar priznal, se je začel postopek. »Vztrajam pri dokazih, ki izhajajo iz obtožnice, dodatno predlagam, naj mladoletna oškodovanca pregleda izvedenec, ki bo ugotovil, kakšne posledice je pustilo kaznivo dejanje na njih,« je dejala tožilka. Zagovornica obtoženega Renata Godnjov Špik pa je zahtevala izločitev številnih listin iz spisa, od uradnega zaznamka takrat še osumljenega z dne 13. maja do izjav sorodnikov obtoženega in obtoženčevega zdravnika. Zagovornica je prepričana, da jih policija ni poučila o tem, da jim ni treba pričati. Po njenem ni prav, da so zasliševali kriminalistki in delavke na centru za socialno delo o tem, kaj sta jim povedala otroka.

Ugotavljali bi (ne)prištevnost

Predlagala je tudi novega izvedenca oziroma ekipo psihiatrične stroke, ker dr. Martina Tomori ni pojasnila, koliko časa je trajalo stanje zoženje zavesti pri obtožencu in kako je to vlivalo na obtoženčevo ravnanje. »Čustveno je izbruhnil in se ni zavedal, da agresivno zabada nož v ženo in da sta zraven otroka ... Novi izvedenec naj ugotovi, ali so bili elementi neprištevnosti,« je predlagala zagovornica in se sklicevala na kazensko zadevo Leskovar.

Gre za odmeven primer, ko je Jeseničan Josip Leskovar junija 2009 11-krat zabodel znanca z nožem pred jeseniškim lokalom 1001 noč Tadeja Pusta. Tožilstvo je za Leskovarja zaradi umora iz brezobzirnega maščevanja predlagalo 16 let zapora, senat pa je obtoženca v dvomu oprostil. Leskovarja je rešilo psihiatrično mnenje, da je imel takrat, ko je z nožem pokončeval znanca, zoženo oziroma utesnjeno zavest. Datum glavne obravnave še ni določen.okončaval znanca, zoženo oziroma utesnjeno zavest. Datum glavne obravnave še ni določen.