Ni vseeno, kdo preobuje naš avtomobil

Po zakonu morajo vsi vozniki svoje jeklene konjičke do 15. novembra pripraviti na zimske razmere.

Objavljeno
05. november 2011 15.51
Posodobljeno
05. november 2011 15.55
Zimska oprema je predpisana tudi pred 15. novembrom in po 15. marcu, če bi se ob sneženju sneg oprijemal cestišča ali pa bi bilo vozišče zasneženo, zaledenelo (ledena deska) ali poledenelo (poledica).
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Po zakonu o pravilih cestnega prometa morajo vsi vozniki svoje jeklene konjičke do 15. novembra pripraviti na zimske razmere, torej morajo začeti uporabljati zimsko opremo. Globe, ki lahko doletijo voznike, ki tega ne bodo storili, se gibljejo med 120 in 500 evri, za pravne osebe tudi do 5000 evrov.

Okrog 15. novembra »preobujejo« okrog milijon avtomobilov, zato odlašanje do zadnjega dne ni pametno, treba pa je tudi paziti, komu zaupamo montažo pnevmatik, so opozorili na tiskovni konferenci, ki so jo skupaj pripravili Javna agencija RS za varnost v prometu in Obrtna zbornica Slovenije.

Tomaž Svetina, predstavnik agencije, je pojasnil, da je predpisana zimska oprema za vozila, katerih skupna dovoljena masa ne presega 3500 kilogramov, uporaba zimskih pnevmatik na vseh kolesih oziroma uporaba letnih pnevmatik, če imate v vozilu snežne verige. Za vozila z največjo dovoljeno maso več kot 3500 kilogramov morajo biti zimske pnevmatike nameščene najmanj na pogonskih kolesih oziroma morajo imeti vozniki v vozilu snežne verige za pogonska kolesa. Kanal zimskih pnevmatik mora biti globok najmanj tri milimetre, pnevmatike pa morajo biti tudi ustrezno označene. Zimske razmere sicer nastopijo takrat, ko se sneg med sneženjem oprijema cestišča oziroma je cestišče že zasneženo oziroma zaledenelo. Dolžnost voznika je, da vozilo, ki ovira promet, odstrani, v nasprotnem primeru lahko to na njegove stroške storijo pooblaščene osebe.

Voznika vozila, ki nima ustrezne zimske opreme, čaka globa 120 evrov, pravno osebo pa 1200 evrov. Globa 300 evrov za posameznika oziroma 3000 evrov za pravno osebo je predpisana, če voznik ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere. Globa 500 evrov in pet kazenskih točk oziroma 5000 evrov za pravno osebo pa čaka voznika, če vozilo, ki ni opremljeno z zimsko opremo, ovira promet. Na Obali zimsko opremo predstavljajo letne pnevmatike s tri milimetre globokim kanalom.

Menjava pnevmatik pri sedmih stopinjah Celzija

Predstavnik Goodyear Dunlop CSEE Sava Tires Tomaž Lanišek je povedal, da so lani opravili raziskavo v več evropskih državah, tudi v Sloveniji, in ugotovili, da le tretjina ljudi pozna prednosti in vozne lastnosti zimskih pnevmatik. Veliko voznikov na primer ni vedelo, da se tlak pnevmatik, ki je pomemben za varno vožnjo, preverja pri mrzli pnevmatiki, torej pred vožnjo. Povprečen slovenski voznik je po njegovih besedah sicer bolj ozaveščen glede vožnje v zimskih razmerah kot povprečen evropski voznik. Lanišek je povedal še, da je zimske pnevmatike ne glede na zakonodajo dobro zamenjati pri sedmih stopinjah Celzija, saj je pod to temperaturo razlika v zavorni poti z letnimi pnevmatikami še enkrat večja.

Sekretar Sekcije avtoserviserjev pri Obrtni zbornici Slovenije Igor Pipan pravi, da se v Sloveniji z montažo gum kot glavno dejavnostjo ukvarja 199 vulkanizerjev, pretežno pa je to le dopolnilna dejavnost avtoservisnih delavnic – kot stransko dejavnost jih to namreč opravlja še 2170. Pipan poudarja, da ni vseeno, kam odpeljemo avtomobil, ko menjamo gume, saj vsi za to niso ustrezno usposobljeni. Po njegovih besedah za opravljanje te dejavnosti za zdaj namreč ni treba izpolnjevati posebnih pogojev, v zbornici pa si prizadevajo, da se bo to spremenilo. »Kjer ponujajo specializirane storitve vulkanizerjev, o kvaliteti opravljenega dela in posledično varnosti ne gre dvomiti, prav tako pri servisih, ki ponujajo celovite storitve. Negotove pa so delavnice, ki opravljajo določeno specializirano storitev, kot je avtoelektrika, hkrati pa ponujajo še menjavo pnevmatik, ali celo opravljanje teh storitev v trgovskih centrih,« opozarja Pipan.