Nicholas Oman v Avstraliji obsojen na šest let zapora

Sodišče v Melbournu je za Nicholasa Omana, trgovca z orožjem in nekdanjega častnega konzula Liberije v Sloveniji, zaradi pedofilije, odredilo šest let zapora.

Objavljeno
20. december 2006 13.52
Ljubljana - Avstralsko sodišče v Melbournu je 63-letnega Nicholasa Omana, nekdanjega častnega konzula Liberije v Sloveniji, zaradi pedofilije obsodilo na šest let zapora, odsedel pa bo najmanj štiri, danes poroča ljubljanski Dnevnik.

Udeležba slovenskega poslovneža v seksualnem turizmu

Oman je na svojih poslovnih potovanjih v Liberijo in na Tajsko v obdobju med oktobrom 1999 in decembrom 2001 snemal nespodobna dejanja z deklico, ki je bila takrat stara šele pet let. Tako naj bi posnel prizor, ko omenjeno deklico pod prho umiva. V stik s punčko je prišel, ko je med enim svojih potovanj v Afriko, kamor je odšel kot svetovalec liberijske vlade, spoznal dekličino mater in se z njo zapletel v razmerje.

Pokazalo se je, da je Oman nekoliko kasneje med službenim potovanjem na Tajsko dokumentiral tudi spolni odnos s še eno deklico, mlajšo od 16 let. Dejanje je sicer priznal, vendar je v svoj zagovor dejal, da se mu je deklica "ponudila sama".

Sodišče je Omana obsodilo na podlagi dopolnil avstralskega kazenskega zakonika iz leta 1994, ki sankcionirajo "otroški seksualni turizem". Spoznali so ga za krivega enega dejanja spolnega odnosa in storitve enega nespodobnega dejanja z otrokom, mlajšim od 16 let. Po omenjenem zakoniku bi sodišče lahko odločilo tudi bistveno strožje, saj je za takšna kazniva dejanja zagrožena kazen do 17 let zapora in do pol milijona avstralskih dolarjev globe. Sodnik John Nixon je obtoženčeva dejanja označil kot gnusno zlorabo zaupanja.

Slovenec, rojen v Podkorenu na Gorenjskem, ki sicer živi v kraju Mordialloc, je bil vse od začetka sojenja v priporu, do konca življenja pa bo tudi vpisan v register oseb, ki so zagrešila dejanja proti spolni nedotakljivosti. Nicholas Oman je sicer v Sloveniji znan predvsem po orožarskih poslih.

Ker smo članek prestavili v rubriko Kronika, smo izklopili komentarje. Hvala za razumevanje.