Nisem psihopat, trdi Dominikanec z nožem

Obtoženi priznava, da je pred lokalom uporabil nož, a le zato, ker ga je napadla trojica, ki je bila agresivna že v lokalu.

Objavljeno
29. avgust 2013 14.37
SLO., SLO., SOJENJE ZOPER OBD. EMERITE ALMONTA ALMONTA, 18.7.2013, FOTO: DEJAN JAVORNIK
 Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Ljubljana – »Nisem psihopat, da bi kar tako napadel dva človeka. Nikoli nisem bil vpleten v kaj podobnega,« je danes po koncu zagovora pred okrožno sodnico v španščini dodal Dominikanec Emerito Almonte Almonte, ki se zagovarja zaradi dveh poskusov kaznivega dejanja uboja.

Emerito Almonte Almonte, 26-letnik iz Dominikanske republike, je že na zaslišanju v preiskavi priznal, da je 26. marca malo pred polnočjo pred lokalom Kava bar pri Jurčku v Depali vasi z nožem zabodel oba oškodovanca, a je vztrajal, da se je le branil. Povedal je, da ga je eden od oškodovancev pred lokalom odrinil, udaril in mu siknil: »Prekleti črnec!« Od drugega je dobil brco v medenico. Takrat je v strahu iz žepa potegnil nož in v sklonjenem položaju začel mahati pred seboj. Ko je videl, da eden od fantov krvavi, je odšel. Nenavadno je, da bi imel nekdo, ki nima slabih namenov, pri sebi nož, a je povedal, da ga imajo v njihovi državi vsi moški vselej s seboj.

Mobitel menda preprečil najhujše

Povedal je še, da je fante (zapletel se je s tremi) videl že pred tem dogodkom v lokalu, ko so popivali in bili glasni, a z njimi ni imel opravka. Opazil pa je, da ga gledajo, a ni razumel, kaj so govorili. V konflikt z njimi se je zapletel šele zunaj. Poškodbe so bile resne, saj sta bila oškodovanca zabodena v vitalne dele telesa. Obtoženi sicer vztraja, da ni imel namena nikogar ubiti, saj je z nožem le na slepo mahal pred seboj, da bi odvrnil napad. A iz dokumentacije je razvidno, da je enega od oškodovancev pred najhujšim rešil mobilni telefon, kamor je Almonte Almonte zadel z nožem. Oba poškodovana so po sprejemu na urgenci ljubljanskega kliničnega centra takoj premestili v operacijsko dvorano.

Oškodovanca predstavila svojo resnico

Povsem drugačna zgodba o večernem pretepu pred lokalom Jurček je prišla iz ust Jake Flisa, ki je obtoženega, tako ta trdi, prvi napadel in zmerjal. »Zunaj sem se na cigareti z nekom nekoliko bolj glasno pogovarjal, prišel je obtoženi in mislil, da se kregamo. Šel je stran in se čez kakšne pol minute vrnil. Kar na lepem je začel suvati z nožem, takrat pa sem v nogi začutil mravljince in izgubil zavest. Sprva sploh nisem vedel, da sem zaboden.« Zanika, da bi bil do obtoženega žaljiv ali nasilen. Nasprotno, sodnico je celo prepričeval, da je dvignil obe roki, ko je videl obtoženega noreti, in s tem nakazal, da si želi samo miru.

Čeprav ima zagovornik Luka Podjed menda kar nekaj dokazov, da oškodovancema radikalno desničarske scene niso prav nič tuje, je članstvo pri obritoglavcih zanikal tako Flis kot drugozaslišani Luka Vodeb. Prvi je sicer potrdil, da ima prijatelje, ki so pripadniki skinheadov, a da sam nima nič s tem.

Tudi Vodeb je v hramu pravice pod prisego zatrjeval, da je Dominikanec brez razloga začel mahati z nožem, saj da mu nihče ni izrekel žal besede, kaj šele, da bi nad njim dvignil roko. Ko je videl, da je obtoženi napadel Flisa, je stopil zraven, da bi situacijo umiril, a jo je še sam skupil, bi na kratko lahko strnili njegove besede. Zanimivo je, da oba zaslišana trdita, da nista bila pijana, čeprav je ime Flis ob sprejemu v bolnišnico v krvi 0,9 promila alkohola, Vodeb pa 1,3 promila.

Almonte Almonte na predobravnavnem naroku konec julija krivde ni priznal, saj vztraja, da je bil žrtev rasističnih napadalcev in se je le branil. Ker je tuji državljan in obstaja verjetnost, da bi jo zaradi večletne zaporne kazni, ki mu grozi, popihal čez mejo, je vse od aretacije v priporu. V spremstvu pravosodnih policistov je včeraj po glavni obravnavi zato odšel nazaj v ljubljanski pripor.