Nočni obiskovalec bo bral Karla Maya

Iz bukvarne izginilo za 15 vreč knjig in kipci književnikov. Plen je vreden pol milijona tolarjev.

Objavljeno
25. oktober 2005 12.11
Miran Ivan Knez
Ljubljana – "Dvoje vrat mu je preprečevalo dostop. S 'svinjsko taco' se je lotil prvih in razbil podboj, pri naslednjih je razbil steklo, podstavil stol in zlezel skozi režo. Najverjetneje je z glavo visel navzdol, da je lahko sestopil," je vlom rekonstruiral predsednik slovenskega bibliofilskega društva Miran Ivan Knez. Da je prostore društva, Bukvarno, nasproti uršulinske cerkve, obiskal nepovabljeni obiskovalcec ali pa celo večja tatinska zasedba, so odkrili minuli petek. Izginilo naj bi za pol milijona tolarjev knjig in kipcev slovenskih književnikov, a bo danes Bukvarna že nemoteno delovala.

Kaže, da je obiskovalec svoj plen izbral naključno, odnesel pa je pet kipcev slovenskih literatov, vsaj 150 slovenskih slovarjev, 36 pustolovskih romanov Karla Maya. Potem ko se je tat v temi pretipal do knjig, saj glavnega stikala namreč ni našel, si je v pisalni mizi "izposodil" 15 vrečk, v katere je lahko nabral za 30 kilogramov izplena.

"Policisti so v petek opravili ogled, v nadaljevanju bodo zbirali obvestila in če bodo knjige izsledili, bodo ukrepali prosti storilcu," je o postopku povedal Peter Kralj s policijske uprave Ljubljana. Nered so v azilu za knjige, kot pravijo Bukvarni, počistili, tako da bodo danes ob 10. uri že lahko sprejeli obiskovalce.

Na območju, kjer je zdaj Bukvarna, je predviden vhod v parkirno hišo pod Kongresnim trgom, vendar Knez še ne ve, ali se bodo morali preseliti. Pravi, da jim vsaj še deset let ne bo treba nikamor, če se bo MOL držala pogodbe, ki so jo podpisali pred 18 leti. Prostor so tedaj prevzeli v zapuščenem stanju in so ga bili po pogodbi dolžni urediti. Za to so v društvu porabili 48 tisoč "nemških mark", vsak mesec pa so plačevali "fiktivno" najemnino. "Dokler se najemnina, ki je tedaj znašala 350 mark, ne izenači s stroški, ki smo jih imeli pri prenovi, društva ne morejo izseliti. Kako pa bodo na to vplivali načrti za parkirno hišo in stavbo na mestu nekdanje tovarne Šumi, bomo videli," je dejal Knez.