Nosečnica preživela nesrečo, zdaj je mati zdravih otrok

Po skoraj štirih letih od nesreče je sodišče obsodilo nekdanjega policista na pogojno kazen.

Objavljeno
01. oktober 2013 20.32
iza*Policija
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Nekdanjega policista Branka Drkušića, ki je 3. decembra 2009 okoli pol štirih zjutraj pred krožiščem v Mačkovcu povzročil prometno nesrečo, v kateri je bila hudo poškodovana noseča Anja G., je sodišče po skoraj štirih letih obsodilo na pogojno kazen. Obramba je napovedala pritožbo.

Veliko stvari se je že zgodilo od hude prometne nesreče pred skoraj štirimi leti. Med drugim je moral po strokovnem nadzoru zaradi nje z mesta direktorja Policijske uprave Novo mesto zaradi objektivne odgovornosti oditi Anton Olaj. Pokazalo se je namreč, da svojega kolega Drkušića policisti niso preizkusili z alkotestom, poleg tega so šele čez poldrugo uro obvestili preiskovalno sodnico.

Voznikove alkoholiziranosti niso preverili niti pozneje v bolnišnici, saj jo je Drkušić prej zapustil. A najhujše posledice je zagotovo nosila Anja G., ki je nesrečo komaj preživela in se ima le hitremu posredovanju zahvaliti, da je zdaj mati dveh zdravih otrok, tudi deklice, s katero je bila takrat noseča. Zaradi hudih telesnih poškodb, skaženosti, zmanjšanja življenjskih aktivnosti in strahu je od povzročitelja zahtevala tudi 116.000 evrov odškodnine, a bo morala pravico poiskati v civilnem postopku, saj jo je sodnica napotila na pravdo.

Drkušić je v svoj zagovor dejal, da se je po svojem pasu peljal proti Novemu mestu, ko je pred seboj zagledal avto, ki je zavil levo. Čeprav se je poskušal umakniti, je počilo. A oškodovanka je povedala, da je takrat, ko je v Mačkovcu zavila proti Otočcu, zagledala, kako po njenem voznem pasu vozi avto. Čeprav ga je opozarjala z lučmi, se ni odzval, nazadnje pa je zavila na njegov pas, saj je bila na drugi strani ograja. »Poskušala sem preprečiti nesrečo in rešiti sebe in še nerojenega otroka,« je dejala.

Trije izvedenci

V tej zadevi so mnenja izdelali kar trije izvedenci, ki si niso bili edini v tem, kdo je za nesrečo odgovoren. Izvedenec Tomaž Jalovec je ocenil, da je nesrečo povzročil Drkušić, medtem ko je odgovornost za nastanek nesreče izvedenec Ivan Prebil pripisal oškodovanki, saj Drkušić domnevno ni zapeljal čez sredinsko črto, glede na razmere na cesti in dolg ovinek pa bi oškodovanka lahko napačno ocenila njegovo vožnjo.

Tretji izvedenec, ki ga je angažiralo sodišče, Iztok Ciglerič pa je prav tako sklenil, da je za nesrečo kriv Drkušić, ki je bil tik pred trkom na nasprotnem voznem pasu. Ciglerič meni, da se je voznica odzvala tako, kot bi večina drugih voznikov, saj se desno zaradi ograje ni mogla umakniti.

Sodniki so sklenili, da je Drkušić kriv povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, vse prejšnje dvome je namreč odpravil Ciglerič, in ga obsodili na pogojno kazen enega leta zapora s preizkusno dobo dveh let. Zagovornik Branko Ilič je že napovedal pritožbo. Drkušić namreč vztraja, da je nedolžen, prepričan je še, da je žrtev politične zarote, v katero se je vpletla tudi nekdanja ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal, vse da bi odstavili Olaja in na njegovo mesto postavili Franca Zorca iz LDS.