Osumljeni brez alibija za čas streljanja na Jamnika

Osumljeni je član strelskega društva in je brez alibija. Pri njem našli sledi smodnika, ki so jih policisti povezali z najdenim tulcem.

Objavljeno
24. december 2014 08.27
Posodobljeno
24. december 2014 08.27
Kriminalisti pred restavracijo Via Bona Ljubljana 17.12. 2014
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika

Ljubljana - Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so včeraj pozno zvečer privedli 59-letnega moškega iz Ljubljane k preiskovalnemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča in ga kazensko ovadili zaradi umora Janka Jamnika. »Preiskovalni sodnik je zoper osumljenca odredil sodno pridržanje,« so zjutraj sporočili iz policije. Kot je neuradno znano, je umora osumljen nekdanji zaposleni na kemijskem inštitutu Milko Novič.

Ravnanje osumljenega je bilo naklepno, načrtno in dobro pripravljeno ter strojeno na posebno sprevržen in maščevalen način, je na novinarski konferenci poudaril prvi mož NPU Darko Majhenič. Ovadeni, ki se za zdaj brani z molkom, tudi nima alibija za čas Jamnikovega umora.

Preiskovalci so preverjali tudi v kakšnih odnosih je bil umorjeni s sedanjimi in nekdanjimi sodelavci, poslovnimi partnerji, znanci in sorodniki. Ugotovili so, da je imel Jamnik več sporov z nekdanjimi zaposlenimi, ki jim je delovno razmerje prenehalo iz krivdnih razlogov, ko so jih preverjali, pa so ugotovili, da včeraj ovadeni nima alibija za čas umora.

Na kraju umora je policija našla tudi tulec naboja kalibra 7,65 milimetrov. Po aretaciji ovadenega so policisti preverili tudi prisotnost smodniških delcev. Vzorci, ki so jih našli na njegovem telesu, ustrezajo vzorcem najdenim na kraju dejanja, je pojasnil Majhenič. Ob tem je dodal, da je bil ovadeni član strelskega društva, ima tudi strelski izpit in velja za dobrega strelca, vendar ni imel dovoljenja za orožje. Do ovadenega so prišli tudi na podlagi podatkov o gibanju v kritičnem času oziroma telefonskih izpiskov.

Milko Novič se je po študiju na ljubljanski fakulteti za kemijo zaposlil na Kemijskem inštitutu (KI), vendar mu je leta 2009 vodstvo dalo redno odpoved zaposlitve iz krivdnih razlogov. Že pod nekdanjim direktorjem Kemijskega inštituta dr. Petrom Venturinijem je bil proti njemu dvakrat uveden disciplinski postopek. Sodelavci so mu očitali samovoljo, pisne in ustne pritiske, zaničevanje dela drugih, on pa je ves čas vztrajal, da so ga hoteli namerno izgnati iz delovnega okolja. Tedaj je o dogajanju pisno obvestil tudi inšpektorat za delo, a ni pomagalo. Marca 2008 je vodstvo inštituta proti njemu začelo postopek izredne odpovedi zaposlitve. Očitali so mu hujšo kršitev pogodbenih in drugih obveznosti iz delovnega razmerja zaradi hude malomarnosti, vendar so postopek ustavili.

Potem je junija 2009 prejel redno odpoved zaposlitve iz krivdnih razlogov. Novič je vztrajal, da ni naredil nič narobe. V dveh delovnih sporih je vložil tožbi proti inštitutu, a ju izgubil, inštitut pa je proti njemu podal kazensko ovadbo.

Po odhodu s KI se je Novič, čigar žena je prav tako zaposlena na KI, posvetil gojenju sivke v Brju pri Koprivi na Krasu. Poleti je požel 7000 grmov sivke, iz katere izdeluje mila in eterična olja. Bil je tudi županski kandidat SDS na volitvah v Sežani. V prvem krogu je med šestimi kandidati prejel 7,10 odstotka glasov in pristal na petem mestu.

Napad na Jamnika se je zgodil v torek zvečer na parkirišču v bližini gostinskega lokala na območju ljubljanskega Viča. Potem ko se je Jamnik pripeljal na parkirni prostor, vozilo zaklenil in se odpravil proti gostinskemu lokalu, ga je ustrelil za zdaj še neznan storilec. Hudo poškodovanemu so dali nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali v ljubljanski klinični center. Preiskavo dogodka je v sredo prevzel Nacionalni preiskovalni urad.

Policija je v preiskavi preverjala oziroma pregledovali tudi podrobnosti poslovanja inštituta, pri tem pa so se menda osredotočali predvsem na tiste projekte inštituta, pri katerih bi hoteli sodelovati številni zunanji partnerji, navsezadnje tudi iz tujine, a iz različnih razlogov nikoli niso bili izbrani oziroma niso bile njihove ponudbe za sodelovanje izbrane kot dovolj dobre, primerne.

Znanstvena in akademska javnost ter sodelavci Kemijskega inštituta so se danes poslovili od prof. dr. Janka Jamnika. »Izgubili smo dobrega kolega, prijatelja ter sočutnega sodelavca. Janko je imel izjemno visoke delovne in etične standarde, spodbujal je k sodelovanju in cilju, da bi Kemijski inštitut postala ena izmed najbolj uglednih znanstveno-raziskovalnih institucij v Evropi. Odšel je v času, ko si je inštitut prizadeval za vstop v družino institucij Maxa Plancka, imenovano 'Max Planck Geselschaft'. Težka smrt ga je doletela sredi ambicij in močno si bomo prizadevali, da bomo stopali po njegovi poti in nadaljevali z njegovo vizijo,« je na žalni seji uvodoma povedal akademik Janez Levec.