Novinar Info TV o Vodušku le pohvalno

Aleksander Jakopič je na sojenju trdil, da se Vladimir Vodušek v neetično in nezakonito ravnanje ne bi spuščal.

Objavljeno
24. maj 2017 10.02
Mateja Kotnik
Mateja Kotnik
Slovenj Gradec – V nadaljevanju kazenskega procesa proti novinarju in podjetniku Vladimirju Vodušku je pričal Aleksander Jakopič, novinar obtoženčeve Info TV, nista pa še na prostor za priče stopila kriminalista.

Aleksander Jakopič je namreč v pisarni Vladimirja Voduška videl Stanislava Gaberca, ki je Vodušku prinesel domnevno obremenilne dokumente za družbo Unior in njeno hčerinsko podjetje Rhydcon. »Gaberca sem videl prvič. Presenetil je z vehementnim nastopom. Prinesel je precej neugleden dokument, iz katerega se ni dalo kaj razbrati,« je povedal Jakopič, ki je po Gaberčevem odhodu Voduška vprašal, kaj to je.

Vodušek je po Jakopičevih trditvah takoj poklical na telefonsko številko direktorja podjetja, na katero so se dokumenti nanašali. »Pogovor med njima je bil kratek,« trdi Jakopič. Glas na drugi strani telefona, o katerem se je pozneje izkazalo, da pripada Vinku Stiplovšku, prvemu možu Rhydcona, je menda rekel: »To so stara jajca. To je brez zveze!«

Zavezani novinarskemu kodeksu

Jakopič trdi, da je bila s tem zgodba za Info TV končana, spomni pa se, da je Gaberc vztrajno klicaril Voduška in ga spraševal, kdaj bo zgodbo o Uniorju objavil. Jakopič je pred senatom zatrdil, da od Voduška nikoli ni dobil navodil, naj v zvezi s spornimi dokumenti pripravi kakršno koli zgodbo, še najmanj pa prispevek s slabim namenom, češ da takšnih v redakciji v skladu z novinarskim kodeksom niso nikoli pripravljali.

»Vodušek je novinar trideset let. Kaj takega ni nikoli počel,« je zatrjevala priča, ki, kot je dodala, tudi nikoli ni slišala, da bi komur koli grozil z objavo dokumentov, če nasprotna stran česa ne bi storila. »Vladimir Vodušek ni človek, ki bi grozil. Tega ni sposoben storiti. Vedno je izkazoval pokončnost in osebno integriteto,« je prepričan Jakopič.

Voduškov sodelavec je pred senatom razložil, kako so v redakciji potekali dogovori o pripravi prispevkov, in poudaril, da Vodušek kot direktor Info TV ni posegal v delo uredništva. Tožilstvo je priči predstavilo vsebino drugega pogovora med Voduškom in Stiplovškom, a je Jakopič trdil, da je bil priča zgolj enemu pogovoru, o drugem pa ni vedel nič.

Pričala bosta še kriminalista

Prihodnji teden naj bi pred senat vendarle stopila celjska kriminalista, ki sta bila po podaji kazenske ovadbe zoper Voduška zaradi izsiljevanja prva, ki sta v zvezi s to zadevo stopila na celjsko tožilstvo. Obramba od njiju pričakuje, da bosta razložila, kdo vse je bil takrat v pisarni vodje celjskega tožilstva, s kom sta se tam pogovarjala in kaj so se dogovorili. Obramba sumi, da je policija s tožilstvom usklajeno delovala še pred formalnimi prijavami na policijo in potrebnimi zakonskimi odredbami za delovanje proti obtoženemu.

Spomnimo, da obramba na podlagi izjav doslej zaslišanih prič pričakuje, da bo sodišče obtoženega oprostilo. Če ga ne bo, bodo pravico iskali na višjem in vrhovnem sodišču. Prepričani so namreč, da je policija pri pridobivanju dokazov ravnala protipravno.