Novinar Karba ne priznava obtožb opravljanja

Zaradi objav glede domnevnega očetovstva mu to očita kardinal Franc Rode.

Objavljeno
13. september 2013 14.05
Dr. Franc RODE - NK
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Novinar Dela Dejan Karba danes na predobravnavnem naroku ni priznal obtožb opravljanja, kar mu zaradi objav glede domnevnega očetovstva očita kardinal Franc Rode. Ker krivde ni priznal, sledi sojenje, ki se bo začelo 29. novembra, potekalo pa bo na ljubljanskem okrožnem sodišču.

Avgusta lani smo objavili zgodbo, da naj bi imel Rode leta 1969 intimno razmerje s Tanjo Bredo S., ki je leto pozneje v Nemčiji rodila sina, Petra. Ta je izrekel željo, da Rode opravi test očetovstva. Kardinal Rode je še isti dan odločno zanikal, da bi prelomil celibat, in izrazil pripravljenost na test očetovstva. Tega so nato opravili na univerzitetnem inštitutu v Münchnu. Analiza je pokazala, da Rode ni oče Petra Stelzerja.

Odvetniška pisarna Zidar Klemenčič je dva tedna po objavi rezultatov analize v imenu kardinala Franca Rodeta vložila zasebno tožbo proti Karbi zaradi kaznivega dejanja opravljanja.

Prav tako so vložili civilno tožbo proti Karbi in časniku Delo z zahtevkom za opravičilo in skupno odškodnino v višini 30.000 evrov.

Če obtoženi krivde na predobravnavnem naroku ne prizna, se stranke dogovorijo o dokazih, ki se jih bo izvedlo. Zagovornik Karbe Aleksander Čeferin je predlagal zaslišanje strica Tanje Brede S., Karla Slemenška, ki da bi lahko povedal »veliko podrobnosti o odnosih med Rodetom in Tanjo Bredo S.«.

Slemenšek naj bi bil zraven, ko se je Karba avgusta lani pred objavo zgodbe pogovarjal s Tanjo Bredo S. »Dokazno gradivo bo tudi prepis tega pogovora, ki ga je Slemenšek podpisal,« je dejal Čeferin, ki predlaga tudi zaslišanje dveh tet Tanje Brede S., zaslišanje Petra S. in tedanje odgovorne urednice Dela Romane Dobnikar Šeruga.

Nina Zidar Klemenčič pa je predlagala zaslišanje Tanje Brede S. Kot dokaz bo predložila številne časopisne članke in elektronska sporočila.

Čeferin ne vidi možnosti, da bi Karba lahko bil obsojen

Karba sicer pozdravlja pričanje Tanje Brede S., a kot je pojasnil, je obramba ni predlagala kot pričo, ker ni ravno dobrega zdravja in ker je »na račun gospoda Rodeta že marsikaj slabega doživela« ter so jo na nek način hoteli zavarovati.

Dokazni predlogi tožnika po besedah Čeferina potrjujejo, da je imel Karba utemeljen razlog verjeti v resničnost tega, o čemer je pisal. Neverjetno se mu zdi, da lahko nekdo toži nekoga drugega, »ker je ta citiral nekoga tretjega«. Če novinarja kontaktira nekdo, ki trdi, da je kardinal njegov oče in to novinarju izpove, je novinarjeva obveznost in dolžnost, da to napiše, je še pojasnil zagovornik Karbe. Zato Čeferin ne vidi možnosti, da bi Karba lahko bil obsojen.

Karba je dodal, da so imeli na Delu utemeljen razlog, da so verjeli v zgodbo. Po njegovih besedah bo na sojenju še zelo zanimivo, saj da bodo sorodniki Tanje Brede S. povedali marsikaj. Rodetu je še sporočil, da »Bog vse vidi, Bog vse ve, greh se delati ne sme«.

Zidar Klemenčičevi pa se zdi prav, da sodišče pove, da je takšno poročanje napačno in je zanj pač treba odgovarjati. Sama meni, da je jasno, kakšne posledice je pustilo pisanje Karbe. Posledica je predvsem dvom, ki je ostal, in ki se neprestano vrsti v javnosti, je pojasnila. Glede dokazov je poudarila, da obtoženi ni predložil nič drugega kot zgolj posredne dokaze, s katerimi pa ne more dokazovati, da je imel utemeljen razlog za pisanje te zgodbe.

Rode je današnji narok zaradi obveznosti predčasno zapustil, je pa ob odhodu s sodišča dejal, da je v tožbo šel, ker verjame, da živimo v pravni državi, »da resnica zmaguje nad lažjo in pravičnost nad krivico«.