Novinarji zmotili policiste, ti poslali izvidnico

Primer Stožice: četrtinski lastnik Grepa je pripravljen izročiti dokumentacijo.

Objavljeno
27. september 2013 17.46
mpi SOOBOTNA / MNENJA
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Preiskovanje poslov okrog gradnje športnega parka Stožice poskušajo kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) razvozlati tudi na Štajerskem. Pri četrtinskem lastniku Grepa so želeli zaseči nekaj dokumentov, a jih je od namere odvrnila prisotnost novinarjev.

Kako močno so preiskovalce zmotili novinarji, ki so se zbrali pred sedežem družbe Profan, priča neuradni podatek, da so v izvidnico menda poslali neko žensko, ki je, ali je »zrak čist«, baje preverjala kot nekakšna dostavljalka pic. In dokler so se okrog podjetja smukali novinarji, se preiskovalci tam niso prikazali.

Po besedah odvetnika družbe Profan (registrirana je za gostinstvo in storitve) Saše Jenčiča bi se morali kriminalisti oglasiti okrog devete ure zjutraj, saj so nameravali zaseči tako dokumentacijo Profana kot tudi njene hčerinske družbe Profan plus iz Avstrije. Slednja je namreč lastnica 25 odstotkov družbe Grep, ki je zasebna partnerica ljubljanske občine pri gradnji športnega parka Stožice.

Kaj zanimivega se skriva v dokumentaciji, Jenčič ne ve, poudarja pa, da je vodstvo Profana pripravljeno sodelovati s policijo in bo, če bo ta to zahtevala, dokumentacijo tudi predalo: »Ne bodo je selili v Avstrijo, kar je tukaj, je tukaj.«

Profan plus je delež v Grepu odkupil marca letos, je povedal Jenčič: »To je bila čisto poslovna odločitev. Glede na tržne okoliščine je moja stranka pričakovala v tem dobiček.« Slednje je potrdil tudi direktor družbe Profan Jožef Tišler, sicer taksist.

O nakupni ceni za četrtinski delež v Grepu Jenčič javno ni želel govoriti, saj da gre za poslovno skrivnost: »Če se zanašam na informacije, ki so jih posredovali mediji, za nakup družbe Profan plus oziroma 25-odstotnega solastniškega deleža v Grepu verjetno ni bilo potrebno najemati kredita.« Po neuradnih podatkih je Profan plus za četrtino Grepa odštel zgolj en evro.

In zakaj bi preiskovalce sploh lahko zanimala Profanova dokumentacija? Avstrijska družba je ob nakupu četrtinskega deleža v Grepu menda pridobila tudi dokumentacijo o poslovanju graditelja Stožic in posledično bržčas o ozadju projekta. Zaslišanja v zadevi Stožice sicer že potekajo, ob tem pa velja spomniti, da je od hišnih preiskav, ki so jih med drugim opravili na domu ljubljanskega župana Zorana Jankovića, v prostorih ljubljanske občine, Grepa in Electe (ta je v delni lasti Jankovićevih sinov) minilo že eno leto.