NPU ovadila Jankovića zaradi zadeve Tritonis

MOL je leta 2009 prodala zemljišče, ki ni bilo njeno. Županu Zoranu Jankoviću grozi osem let zaporne kazni.

Objavljeno
10. oktober 2013 21.05
iza parkirišče
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Nacionalni preiskovalni urad je ovadil župana Ljubljane Zorana Jankovića, ker naj bi ta leta 2009 prodal zemljišče, ki ni bilo v lasti Mestne občine Ljubljana, je poročala POP TV.

Janković je z ovadbo najverjetneje seznanjen, saj je septembra na tiskovni konferenci dejal, da ga je ovadilo podjetje Tritonis.

Za 1356 kvadratnih metrov parkirišča in 292 kvadratnih metrov veliko zelenico je podjetje odštelo dober milijon evrov. Na njej je nameravala zgraditi garažno hišo s poslovnimi prostori. Zapletlo pa se je pri pridobivanju gradbenega dovoljenja, saj je več družb iz bližnjih stavb z dokumenti dokazovalo, da imajo pravico do uporabe zemljišča.

Podjetje tako ni moglo pridobiti gradbenega dovoljenja, zaradi domnevne prevare pa je zahtevalo vrnitev kupnine, vložilo odškodninske tožbe in kazensko ovadilo Jankovića in še »enga od uslužbencev mestne občine.«

Ovadba, s katero Tritonis in njegov direktor Damjan Bremec očitata županu Zoranu Jankoviću in vodji oddelka za urejanje prostora Miranu Gajšku sum storitve več kaznivih dejanj pri prodaji zemljišč ob Vojkovi cesti, je bila del širše preiskave specializirane preiskovalne skupine.

Zadeva Tritonis je v zadnji fazi tudi na sodišču. Republika Slovenija je namreč vložila tožbo zoper MOL in podjetje Tritonis zaradi sporne prodaje zemljišča (parkirišča) ob Vojkovi cesti. Sodba bo znana sredi jeseni, smo poročali.

Državna pravobranilka Mateja Klemenc Čeh trdi, da je MOL natančno vedela, da ne bi smela opraviti dražbe in prodaje zemljišč  podjetju Tritonis, saj je vedela, da na obeh nepremičninah nima lastninske pravice, saj je ta pripadala izvenknjižnemu lastniku.

Poleg Jankovića, ki mu grozi do osem let zapora, je zdaj ovaden še njegov načelnik oddelka za urejanje prostora Miran Gajšek, poroča POP TV.

Ljubljanska občina se na te informacije še ni odzvala.

Kazenska ovadba ni vložena na policijo, saj je NPU zadevo že preiskal, našel obremenila dejanja, in zadevo predal na specializiran oddelek tožilstva, je poročala televizija.