NPU preiskuje kazniva dejanja v zdravstvu

Vodovod na onkološkem inštitutu je bil velik problem že takoj po dokončanju povsem novega OI leta 2007.

Objavljeno
16. september 2014 17.04
tlo ukc
Mi. K., kronika, Milena Zupanič, notranja politika
Mi. K., kronika, Milena Zupanič, notranja politika

Ljubljana - Nacionalni preiskovalni urad opravlja pet hišnih preiskav zaradi sumov zlorabe uradnega položaja v zdravstvu. Po neuradnih informacijah preiskave potekajo na ljubljanskem onkološkem inštitutu in na ministrstvu za zdravstvo. Preiskovali naj bi sporen razpis za izgradnjo vodovoda na onkološkem inštitutu, ki naj bi bil na podlagi prirejenega razpisa preplačan za kar dva milijona evrov.

Po poročanju portala 24ur.com naj bi bili glavni osumljenci Tadej Štular, ki je vodja investicij na ministrstvu za zdravje, Tanja Frantar Zabret iz Medicoengineeringa in njen partner Igor Zabret.

»Na območju ljubljanske policijske uprave preiskovalci na podlagi sodnih odredb opravljajo pet hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb, kjer iščejo poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku,« je sporočil predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija.

Preiskavo po njegovih navedbah usmerja specializirano državno tožilstvo, v jedru preiskave je sum kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic po 257. členu kazenskega zakonika, za katero je zagrožena kazen zapora do osmih let.

Pri operativnih aktivnosti preiskovalcem NPU pomagajo tudi računalniški strokovnjaki iz policijske uprave Ljubljana.

Tomaž Gantar: Prav je, da je prišlo do preiskave

»Prav je, da je prišlo do preiskave na Onkološkem inštitutu,« je povedal nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar, ki je novembra 2013 pogodbo za sanacijo vodovoda Onkološkega inštituta podpisal.

Povedal je, da je vse potrebno za podpis pogodbe pripravljala strokovna ekipa, ki je jamčila, da je vse po zakonu, ves čas pa je pri pripravi sanacije sodeloval tudi OI. »Izdelek sem kot minister dobil na mizo z zagotovilom, da je vse po zakonu. Kakšne pa so bile kasneje spremembe, ko nisem bil več minister, pa ne vem,« je dejal Gantar in poudaril, da so njegova vrata kriminalistom za morebitno preiskavo vedno odprta.

Spomnimo, da je vodovod bil velik problem že takoj po dokončanju povsem novega OI leta 2007. Izkazalo se je, da je bil SCT kot izvajalec tako nekorekten, da je bilo treba zamenjati vseh 15 kilometrov cevi. Zapletalo se je kar naprej.

Vnovčena bančna garancija 2,1 milijona evrov ni zadostovala za popravilo, potrebnih je bilo 6,9 milijona evrov. Po podpisani pogodbi za sanacijo novembra lani je direktor OI Janez Remškar zaradi spornosti nekaterih določb v pogodbi posel prijavil tožilstvu, toda kljub temu je enomesečna ministrica Alenka Trop Skaza marca letos podpisala začetek del. V tem času je bil odgovoren za investicije na ministrstvu Alojz Unetič, pred tem pa Tadej Štular in, v času Gantarja, Matjaž Safran.