O kazni za trojni poskus umora se bo sporazumel s tožilstvom

Streli v Spodnjem Velovleku: Franc Polanec priznava streljanje na pastorka in njegovo partnerko, soseda pa domnevno ni videl.

Objavljeno
02. oktober 2013 21.16
Franc Milošič, Ptuj
Franc Milošič, Ptuj

Ptuj – Trojni poskus umora v Spodnjem Velovleku pri Ptuju zadnjega dne letošnjega junija se bo najverjetneje končal s sklenjenim sporazumom med tožilstvom in 67-letnim Francem Polancem. Tako so se dogovorili na prvem poskusu predobravnavnega naroka na ptujskem okrožnem sodišču.

Franc Polanec je že v preiskovalnem postopku priznal, da je tistega večera res streljal proti pastorku Franciju Ficijanu in njegovi partnerki Andreji Jakšič, ker sta ga domnevno pred tem »pretepla do nezavesti«. Pastorka je ranil, Jakšičeva pa zdravljenja ne bo končala brez težkih trajnih posledic. Trdi pa, da ob njima takrat sploh ni videl soseda Andreja Murka, zato ne more sprejeti obtožbe, da je šlo za trikratni poskus umora, ampak priznava le, da je streljal proti omenjenima dvema.

A včeraj Franc Polanec na sodišču ni dobil priložnosti, da bi razgrnil podobo svojega življenja v zadnjih dveh letih. Njegov zagovornik Igor Majnik pa je dejal, da je k njemu prišla najmanj polovica ljudi iz te vasi in povedala, da je obtoženi Polanec dober človek, da pa mu življenje grenijo njegovi najbližji. Kar 27 let je živel v zunajzakonski skupnosti z Marijo Ficijan na njenem domu.

Pred dvema letoma je zaradi bolezni morala v dom upokojencev, od takrat pa mu njena sinova, torej njegova pastorka, ne dovolita, da bi jo vsaj ob koncu tedna ali za večje praznike še pripeljal domov. Po Polančevih besedah ga hočejo spraviti iz hiše, ki jo je v letih bivanja v njej obnavljal in urejal. Pred letom so menda celo zažgali njegov vikend.

Usodnega dne je Polanec domnevno iskal ključe svojega avtomobila, ki sta mu jih menda skrila pastorek in partnerka. A sta ga domnevno zaradi iskanja ključev pri njuni (sosednji) hiši močno pretepla. Potem so odjeknili streli. »Žal mi je, da se je to zgodilo, a oni so me pripeljali do tega, čisto sem ob živce,« je pojasnjeval Polanec. Po izjavah nasprotne strani je Polanca obvladal sosed Andrej Murko in ga je menda pri tem pretepel tudi on, a ta trdi, da je Murku naredil veliko dobrega in da ga pretepel zagotovo ni on, ampak pastorek in njegova partnerka že pred streljanjem.

Okrožna državna tožilka Alenka Žigman in zagovornik Igor Majnik ter okrožni sodnik Marjan Strelec so se za ponovni predobravnavni narok in sklenitev sporazuma s tožilstvom dogovorili za 14. oktober.