O kokainu vsi po vrsti molčijo

Na kranjskem okrožnem sodišču se je začela obravnava proti osmerici, obtoženi, da je preprodajala kokain.

Objavljeno
30. avgust 2013 16.55
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Na kranjskem okrožnem sodišču se je začela obravnava proti osmerici, obtoženi, da je preprodajala kokain. Deveti, Toni Radunić Progar, ujet z 20 kilogrami kokaina na avtocesti v Lescah, se je edini skesal in ima, kot je pojasnila tožilka Tanja Frank Eler, zdaj status zaščitene priče.

Sojenje Duletu Mikiću, Milanku Srediću, Žarku Tešanoviću, Martinu Udoviću, Dejanu Pejovskemu, Nebojši Čubriloviću, Dejanu Vidmarju in Miroslavu Banjacu se je začelo z manjšim proceduralnim zapletom. Čeprav so se zagovorniki pritoževali, da niso izpolnjeni vsi pogoji za začetek glavne obravnave, se je ta začela, tožilka Tanja Frank Eler pa je lahko prebrala obtožnico. V letu 2011, do junija 2012, je bila osmerica organizirana v hudodelsko združbo, organizator oziroma njen vrh pa je, kot je navedla tožilka, predstavljal Milanko Sredić. Drugi so izvajali navodila, vzdrževali stike ali prenašali denar.

Tako je Toni Radunić Progar na začetku avgusta 2011 v avtodomu iz Ljubljane v Rim peljal 20 kilogramov kokaina, spremljala pa sta ga Sredić in Vidmar. A ker so ga v večnem mestu prodali le pet kilogramov (za vsak kilogram so zaslužili 45.000 evrov), so ga večino zakopali v plastične posode na plaži Ostia blizu Rima. Čez tri tedne so se vrnili, ga odkopali ter prodali Italijanu Speranzi za 645.000 evrov.

V brazilsko pristanišče Fortaleza pa se je maja lani napotil Radunić Progar in poskrbel, da je ladja prepeljala v francosko pristanišče Le Havre 11 kilogramov kokaina, skupaj z Udovičem pa sta ga z avtom iz Francije odpeljala v Slovenijo. Najbolj znan »ponesrečen« prevoz, ki ga ima po trditvah v obtožnici na vesti združba, pa se je končal na gorenjski avtocesti blizu Lesc 21. junija lani. Takrat so policisti zasegli vozniku Raduniću Progarju in sopotniku Udoviču 20 kilogramov kokaina iz Francoske Gvajane, vrednega okoli 900.000 evrov.

Obtoženi se niso hoteli zagovarjati in so napovedali, da se bodo branili z molkom, le Dule Mikić je opisoval svoje znanstvo z Radunićem Progarjem in kako mu je priskrbel telefonsko številko Speranze, da bi iz Italije vozil cigarete. Enkrat sem bil že obsojen zaradi drog, potem se s temi posli nisem ukvarjal, je zatrdil Mikić.

Ob koncu, ko je sodnica že določila 12. september za nadaljevanje obravnave, pa sta Mikićev zagovornik Mile Krstić in Sredićev zagovornik Miha Kozinc zahtevala, da skesanca Radunića Progarja zaslišijo v dvorani, in ne po videokonferenci. Tožilka Tanja Frank Eler je razložila, da je »Radunić Progar zaščitena oseba, s prihodom na sodišče pa je ogroženo njegovo življenje. Izkazana so prizadevanja, da bi se stopilo v stik z njim na predobravnavnem naroku 6. junija, in v zvezi s tem imam dokaze, ki jih bom še vložila v spis.«

Zagovorniki so se nemalo razburili, saj o tem, da bi bil Radunić Progar zaščitena priča (po priznanju je dobil leto zapora), niso dobili nobenega dokumenta. Zagovornik Krstić je celo dejal, da je proces proti osmerici montiran, da pri tem sodeluje sodišče in da je tragično, da tožilstvo verjame Raduniću Progarju, ki je po njegovih informacijah »najbolj problematičen in celo organizator«.