O osmih telefonskih številkah

Sojenje osmim obtoženim za trgovino z drogami se bo zavleklo v september.

Objavljeno
26. avgust 2013 16.49
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj
Kranj – Po sodnih počitnicah se je na kranjskem okrožnem sodišču te dni nadaljevalo sojenje osmerici, prijeti maja lani v okviru akcije Očistimo Slovenijo, najobsežnejše akcije na področju organizirane kriminalitete v zgodovini samostojne države.

Medtem ko je bil del združbe, ki je preprodajala in tihotapila orožje, 19. julija po sedemmesečnem sojenju kaznovan s tri- do osemletnim zaporom, sodbe Senadu Pavlekoviću in njegovim pajdašem, ki so domnevno trgovali tudi z drogo, še ni pričakovati tako kmalu.

Obtožnica 28-letnemu Senadu Pavlekoviću iz Ivančne Gorice, 32-letnemu Kranjčanu Darku Paleviću, 33-letnemu Tržičanu Zoranu Matoviću, 32-letnemu Kranjčanu Bojanu Rodiću, 31-letnemu Blejčanu Milanu Rikanoviću, vsi so od maja lani v priporu, ter 48-letnemu Kranjčanu Radetu Bubanji, 30-letnemu Koprčanu Darku Radonjiću in 28-letnemu Ljubljančanu Jasminu Džafiću, ki se branijo s prostosti, očita, da so, vpeti v večjo mrežo, preprodajali kokain, heroin, konopljo in amfetamine.

Medtem ko je soobtožena deveterica dejanja na predobravnavnih narokih priznala in bila obsojena, obtoženi vztrajajo, da so nedolžni, domnevni glavni organizator, 33-letni Črnogorec Miloš Ščekić, ki je bival blizu Škofje Loke, pa je pobegnil v tujino. Za njim je še vedno razpisana mednarodna tiralica.

Pri hišnih preiskavah so policisti našli 2,5 kilograma heroina, po več kot osem kilogramov kokaina in hašiša, deset kilogramov marihuane, sedem kilogramov amfetaminov, sadike konoplje, digitalne tehtnice, 11 pištol, bombe in naboje.

Odvetnik razburil tožilko

Ozračje na zadnji obravnavi je bilo precej naelektreno, saj je Roman Sevšek, zagovornik prvoobtoženega Pavlekovića, z novim predlogom hudo razburil tožilko Nadjo Gasser. »Odvetnik ne more v spis vložiti strokovnega mnenja, ki ga je sam pridobil ... Na vsaki obravnavi bombardirate z novimi dokazi. S takšnimi predlogi se norčujete iz sodišča,« je vzkipela in v nadaljevanju zahtevala, naj sodnica Andrijana Ahačič odvetnika kaznuje. Sevšek tožilki ni ostal dolžan: »Mi samo uveljavljamo pravice, zagotovljene v ustavi. Naj bomo za to kaznovani? Kolegica, kje pa vi živite?«

Umirjena sodnica

Sodnica, ki je v nadaljevanju več kot uro potrpežljivo prebirala listinsko dokumentacijo o tem, kdaj so bile izdane sodne odločbe oziroma odrejeni ukrepi, s katerimi je policija sledila osumljencem, je prvi prepir diplomatsko preslišala. Pri drugem, ko sta se sporekla o tem, zakaj Sevšek že konec maja ni zahteval sodnega izvedenskega mnenja, slišati pa je bilo tudi, da bi v ZDA upoštevali zasebno pridobljeno mnenje, in z druge strani, da bi bili za podobne žalitve tam odvetniki že zdavnaj kaznovani, ju je sodnica pozvala, naj se zadržita.

Sicer pa je na obravnavi največ pozornosti pritegnil Milan Rikanović. Še sodnica se je čudila, kako je imel hkrati kar osem telefonskih številk. »Kako ste vse telefone nosili s seboj?« je vprašala obtoženca. »Ni res, da bi imel toliko telefonskih številk. Nikoli nisem imel več kot dveh, to lahko potrdi tudi moj prijatelj, vam znan kot tajni sodelavec Luka,« je zagotovil in dodal, da je policija prišla do teh številk nezakonito s posebno napravo za prisluškovanje pogovorom po mobilnih telefonih.

Sojenje se ta teden nadaljuje, do sredine septembra pa je razpisanih še pet obravnav.