O šahovskih potezah bo razmišljal v zaporu

Zoranu Škorjaku so zaradi poskusa uboja Hermana Kočevarja prisodili tri leta in štiri mesece zapora.

Objavljeno
17. september 2012 11.03
Nada Černič Cvetanovski
Nada Černič Cvetanovski

Krško – Nobenega dvoma ni, da je Zoran Škorjak v gostilni Plausteiner v Sevnici zabodel Hermana Kočevarja in s kijem udaril Srečka Koprivca, je odločilo sodišče. Zaradi bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi alkohola je bil obsojen na tri leta in štiri mesece zapora.

Nada Černič Cvetanovski

Običajno gostilniško dogajanje v gostilni Plausteiner, kjer so Škorjak, Koprivc in Kočevar popivali in igrali šah, se je sprevrglo v fizični obračun, v katerem je Škorjak z nožem zabodel Kočevarja in s kijem ranil Koprivca.

Vsega je bil kriv šah, ki ga je tisto popoldne v gostilno prinesel obtoženi. Najprej je sam odigral partijo šaha, ko pa sta za šahovnico sedla še Kočevar in Koprivc, jima je stalno ukazoval, kako naj igrata in jima celo sam prestavljal figure. Kočevar mu je rekel, naj molči, saj gre za kraljevsko igro, ki jo je treba igrati molče.

Ko je bila igra že končana in šah pospravljen, je Škorjak spraševal, kdo mu je ukradel šah, ki ga je malo pred tem položil na okensko polico. Koprivc in Kočevar sta ga zbadala, naj prešteje figure, če jih je res 34.

»Pubeci, mirkite se,« se je odzval Škorjak, zgrabil nož in ga zarinil Kočevarju 12 centimetrov globoko v vrat. Imel je srečo, da rezilo ni poškodovalo vitalnih organov, kar bi bilo lahko za Kočevarja usodno.

Potem je Škorjak stekel domov, vzel iz delavnice lesen kij, ki ga je sam izdelal, se vrnil v gostilno ter se spravil še na Koprivca in ga poškodoval. Ko so prispeli policisti, so za mizo našli krvavega Kočevarja, ob njem pa sta bila Koprivc in gostilničar Bruno in mu ponujala prvo pomoč. Škorjaka, ki je imel v žepu okrvavljen nož, so odpeljali.

Bistveno zmanjšano prišteven

Za kaznivo dejanje uboja je zagroženega od pet do 15 let zapora, za poskus pa se storilec lahko kaznuje tudi mileje. Sodišče se je za kazen, nižjo od zagrožene spodnje meje, odločilo zaradi Škorjakove bistveno zmanjšane prištevnosti.

V takšnem stanju je bil zaradi velike količine popitega alkohola. Prva sodna izvedenka psihiatrične stroke je omenjala celo neprištevnost in zamračenost, druga pa je ugotovila, da je Škorjak zasvojen z alkoholom in da je možno, da alkohol vpliva na njegovo agresivno ravnanje in da je imel zaradi popitega alkohola zmanjšan nadzor.

Ni bil silobran

Obramba, ki je prepričana, da bi moral biti Škorjak oproščen oziroma da bi sodišče moralo izreči zavrnilno sodbo, se opira na izjavo priče, gostilničarke Plausteinerjeve, ki je trdila, da je Škorjak zabodel Kočevarja v silobranu. Koprivc je domnevno udaril Škorjaka.

A sodišče ni verjelo priči, ki je bila izrazito pristranska, poleg tega pa bi Škorjak, če bi ga napadel Koprivc, najprej obračunal z njim in šele nato s Kočevarjem. Dokazano je torej bilo, da je Škorjak brez pravega razloga zabodel Kočevarja in o krvavih šahovskih potezah bo tako 40 mesecev razmišljal v zaporu.

Plačati mora še 3500 evrov sodnih stroškov, takso in svojega zagovornika ter tudi stroške odvetnikov, ki sta jih imela oškodovanca. Vse to mora poravnati v dvajsetih mesečnih obrokih po tem, ko bo sodba postala pravnomočna.

Koprivc je zaradi fizičnih in psihičnih bolečin zahteval 30.000 evrov, več kot polovico manj pa Kočevar. Oškodovanca bosta morala svoje zahteve izterjati v pravdnem postopku.

Sodba še ni pravnomočna.