O trebanjskih Butalcih se lahko piše

Tožilstvo zavrnilo ovadbo župana Kastelica proti nekdanjemu podžupanu Povšiču.

Objavljeno
05. julij 2015 18.57
rajsek/Alojzij Kastelic
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija
Trebnje – Županu Alojziju Kastelicu ni uspelo z ovadbo, ki jo je na novomeškem državnem tožilstvu vložil proti nekdanjemu trebanjskemu podžupanu Jožetu Povšiču. Ovadil ga je, ker se je prepoznal v zgodbi o Butalcih, ki jo je Povšič pisal na svoji spletni strani, višji državni tožilec pa je ovadbo zavrgel. Povšič pravi, da je tak razplet pričakoval.

Domnevna razžalitev trebanjskega župana se je zgodila novembra lani, ko je Povšič po seji občinskega sveta v svojem značilnem slogu na facebook strani Glas Trebnje objavil, kako je ustanovitelj Butal na 15. poldnevniku sklical sejo občinskega sveta Butale. »Menda so ga njegovi podporniki podprli pri gradnji novega kulturnega centra in gimnazije v Butalah, kjer bo vse v steklu. To bodo naredili tako, da bodo zunaj slekli suknjiče in znotraj družno rinili stene toliko časa, da bodo zgradbe razširili do suknjičev. Tako bosta kulturni center in gimnazija hitro nared. Nato se bodo na hitro lotili še pločnika v jugovzhodnem delu Butal, kjer zdaj otroci hodijo po cesti med tovornjaki in traktorji v šolo,« je zapisal Povšič. Kastelic je ocenil, da vsebuje objava elemente kaznivega dejanja blatenja uradne osebe in trebanjskih občanov.

Vendar je okrožni državni tožilec Bojan Avbar po analizi zapisa ugotovil, da Povšič ni bil žaljiv ali zaničljiv do župana Kastelica, saj je pri opravljanju svojega časnikarskega poklica na svojstven humorističen način kritiziral določene pojavne oblike v sredini, iz katere izhaja. Ker zakon določa, da se ne kaznuje, kdor se o kom žaljivo izrazi v znanstvenem, književnem in med drugim tudi v časnikarskem poklicu, če se iz načina izražanja vidi, da tega ni storil z namenom zaničevanja, je Avbar ocenil, da ne gre za kaznivo dejanje razžalitve ali kaznivo dejanje obrekovanja. Avbar je sklep o zavrženju zadeve oprl tudi na mnenje ustavnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice o svobodi izražanja, ki sodi med temeljna načela demokratične družbe. Pri tehtanju med pravico do svobode izražanja ter pravico oškodovanca do varstva časti in dobrega imena je tožilec presodil, da je pomembnejša pravica do svobode izražanja, ki ni prešla nedopustnosti izražanja mnenja, in prav zato je ovadbo zavrgel.

»Če bi o tožilstvu nekdo tako pisal, kakor je gospod Povšič o meni, in da v tem ni ničesar spornega, potem res nimam prav nobenega komentarja na to temo, kakor tudi ne svojega mnenja,« je za Delo povedal Kastelic. Pravi, da razume, da imata s Povšičem drugačno prepričanje, a si kljub temu želi, da – če bo še kdo o njem svobodno izražal svoja mnenja – ta izvzame trebanjske občane, ki niso nobeni Butalci, ampak delavni in pošteni občani.