Oba vpletena trdita, 
da je ponorel drugi

»Če ne bi tako ravnal, bi bil danes mrtev,« je 28-letni Asmir Hasanbašić na ljubljanskem okrožnem sodišču komentiral obtožnico, ki mu očita poskus uboja. Tožilstvo trdi, da je 1. septembra lani z nožem na preklop, s 14 centimetrov dolgim rezilom, štirikrat zabodel Muja A.

Objavljeno
08. marec 2011 21.20
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - Zaradi ran v predelu desne strani vratu, desne rame, desne strani prsnega koša in trebuha bi Mujo A. zagotovo umrl, če mu življenja s hitrim posredovanjem ne bi rešili reševalci. O poteku dogodka imata oškodovanec in obtoženi, oba se v Sloveniji preživljata kot gradbena delavca, namreč povsem različni zgodbi. Oba sta na sodišču povedala, da se poznata že dalj časa in da sta bila prijatelja, bili so tudi družinski prijatelji, nobeden od njiju pa ne ve, zakaj je ponorel drugi - to namreč trdita drug o drugem. Po izjavah obeh so tistega dne asfaltirali v Kamniku, po končanem delu pa jim je »gazda častil kosilo«. Asmir Hasanbašić, ki so ga včeraj pripeljali iz pripora, je povedal, da je spil dva radlerja, Mujo A. pa pet ali šest laških, a ni bil pijan. Zraven je bil tudi Rajko S., ki je potreboval denar za plačilo globe in, kot sta povedala oba, mu je zaslužek tistega dne posodil Hasanbašić. Odpeljali so se proti Ljubljani, se po poti še ustavili na pijači, nato pa odšli domov do Rajka S., da bi ta ženi izročil denar, saj bi ga drugače pognal po grlu.

Tu pa se zgodbi vpletenih začneta razlikovati. Hasanbašić je senatu dejal, da ga je do njegovega avtomobila, ki ga je imel parkiranega na Rudniku, odpeljal prijatelj. Ko je prišel tja, je ugotovil, da je v avtomobilu Muja A. pozabil ključe svojega avtomobila, in prijatelju je rekel, naj ga pokliče. Ko sta se na parkirišče pripeljala Mujo A. in Rajko S., je Rajku S. dejal, naj gre raje domov, če denar potrebuje za položnice, in naj ne pije več.

»Hotel sem mu pomagati, takrat pa sem kar naenkrat začutil udarec in Mujo mi je začel jebati mater. Zbil mi je očala, brez katerih zelo slabo vidim, saj imam visoko dioptrijo. Umikal sem se, on pa me je še udarjal. Nazadnje me je, ko sem bil na tleh, začel daviti. Počutil sem se nemočnega. V strahu sem potegnil pipec, ki pa ni bil daljši od palca, in ga zabodel. Zagotovo pa ga nisem tolikokrat,« je povedal Hasanbašić, ki se je po lastnih besedah nato komaj odpeljal z avtomobilom, saj brez očal ni skoraj nič videl. Po dobri uri se je predal policiji. Med drugim je povedal še, da nikoli ni jezen in da se ne razburja hitro ter da ni maščevalen. »Ko sem bil star pet let, je stric pred mojimi očmi ubil mojo mamo. Iz naročja ji je pred tem iztrgal mojega mlajšega brata, ki ga je ravno dojila, pa se mu nisem maščeval. Še več, pomagal sem njegovi družini,« je zatrdil Hasanbašić.

Mujo A., ki je na sodišču zaradi posledic tistega večera moral sedeti, je povedal povsem drugačno zgodbo. Ko so pri Rajku S. za Bežigradom odložili denar, sta šla z njim še nekaj spit v lokal v Šiško. Hasanbašić je dejal, da ne gre z njima, a se je kar pojavil v Šiški, ko sta se pripeljala tja. »Hotel je nazaj denar od Rajka pa tudi od mene je hotel 20 evrov. Rekel sem mu, da denarja nimam. Poklical sem mu taksi, da bi odšel na Rudnik, a je že izginil. Ko sem pozneje dobil klic, naj na Rudnik peljem ključe, sem se takoj odzval,« je še povedal Mujo A., a zanikal, da bi Asmirja tam napadel, temveč je to brez razloga storil Hasanbašić, ko mu je pojasnjeval, da je zanj klical taksi. Z lovskim nožem mu je menda poškodoval jetra, pljuča, črevesje, roke in hrbtenico. Sojenje se nadaljuje.