Rop banke v Gornjem Gradu je bil skrbno načrtovan

Profesionalen rop Roparja za seboj nista pustila prstnih odtisov ali drugih sledi Našli so večino denarja.

Objavljeno
29. september 2014 15.47
Vili Einspieler, Celje
Vili Einspieler, Celje

Celje - Vodja celjske kriminalistične policije Milan Vogrinec je danes pojasnil, da je bil petkov oboroženi rop poslovalnice Deželne banke v Gornjem Gradu skrbno načrtovan. Dva roparja sta v priporu, njun šofer pa se bo branil s prostosti. Pri pregledu našli večino denarja.

Bančno poslovalnico v Gornjem Gradu sta oborožena in zamaskirana neznanca oropala v petek zjutraj, policija je bila o ropu obveščena ob 8.30, z zbiranjem obvestil pa je ob 14. uri izvedela, da sta sumljivi osebi na območju Nazarij. Občani so kmalu po ropu policistom posredovali podatek, da so na avtobusnem postajališču opazili osebno vozilo Audi A4, z registrskimi tablicami ljubljanskega območja, v katerem so bile tri osebe. Vozilo je odpeljalo v smeri proti Mozirju. Policisti in kriminalisti so v nadaljevanju ugotovili, da je voznik osumljena v Gornjem Gradu odložil in se je odpeljal po drugo vozilo s katerim bi ju kasneje prišel iskat.

Čeprav je eden izmed osumljencev skušal bežati, so mozirski policisti in celjski kriminalisti obema hitro odvzeli prostost in ju pridržali. Kmalu so prijeli tudi šoferja in pred preiskovalnega sodnika privedli 22- in 24-letnega osumljenca z območja Kranja ter 33-letnega osumljenca iz Srbije.

Sodnik je zoper roparja odredil pripor, šofer pa se bo lahko branil s prostosti. Za kaznivo dejanje oboroženi rop je zagrožena kazen od 3 do 15 let zapora, glede šoferja pa še ni znano, ali bo obtožen za pomoč pri ropu ali za sostorilstvo. Roparja iz Kranja in Novega Sada v Srbiji sta že bila obravnavana zaradi oboroženega ropa, šofer pa doslej še ni bil kaznovan.

Imitacija pravega orožja

Oborožena moška, zamaskirana z maskirnima kapama in kapucama,sta vstopila v prostore banke, uslužbenki sta zagrozila z orožjem in zahtevala denar, tretji osumljenec pa ju je v bližini čakal z osebnim avtomobilom znamke Audi A4. V banki sta bili poleg uslužbenke tudi dve stranki. V ropu ni bil nihče poškodovan, storilca pa sta uporabila imitacijo pravega orožja, ki se ne razlikuje od pravega, kot je še pojasnil Vogrinec, dokler ga ne vzameš v roke. Z njim nista mogla nikogar ubiti.

Da je šlo za skrbno načrtovan rop, priča podatek, da so si storilci dan pred ropom skrbno ogledali območje ter napravili načrt prihoda in bega. Ropar iz Srbije je bil celo tako previden, da ni prijavil bivanja v Sloveniji, temveč je spal kar v avtu. Roparja sta poleg maskirnih mask uporabila tudi zaščitne rokavice, tako da za seboj nista pustila prstnih odtisov ali drugih sledi. Kot je povedal Vogrinec, o njihovi profesionalnosti priča tudi dejstvo, da so maske, rokavice in obuvala skrili za panjem v gozdu, kjer bi jih težko kdo našel, če med zaslišanjem skrivališča ne bi izdali sami.

Dokaze skrili v gozdu

Ko sta roparja denar dobila, sta prostore banke zapustila in pobegnila v smeri proti avtobusni postaji. V bližini ju je čakal voznik osebnega vozila Audi A4, s katerim so se odpeljali v smeri proti Mozirju. Po približno dveh kilometrih vožnje, sta roparja izstopila iz avta in odšla v gozd, kjer sta se preoblekla, skrila dokaze in dlje časa hodila po njem. V bližini naselja Kokarje sta vstopila v lokalni avtobus, nato pa ju je del poti peljal še eden izmed domačinov. Zanimivo je še, da se roparja nista zdela sumljiva domačinom na avtobusu, čeprav so lahko takoj videli, da nista iz njihovih krajev.

Kriminalisti so pri pregledu zasegli večino oropanega denarja. Po prvi informaciji je šlo za 7.000, vendar se je kasneje izkazalo, da sta roparja odnesla iz banke le 6.000 evrov. Ko so kriminalisti našli ukradeni denar, je manjkalo le dvesto evrov, ki bi jih lahko roparja izgubila med begom.