Obramba trdi, da so dokazi tožilstva nezakoniti

Predobravnavnega naroka zaradi domnevne nezakonitosti pri podelitvi radijskih frekvenc operaterju Tušmobil se je udeležil le prvoobtoženi.

Objavljeno
17. december 2015 19.29
Obdolženi Tomaž Simonič. V Ljubljani 17.12.2015[Sodišče,sodba,obtoženi]
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Nekdanji prvi mož državne agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomaž Simonič krivde za domnevne nezakonitosti pri podelitvi radijskih frekvenc mobilnemu operaterju Tušmobil v letih 2006 in 2008 ne priznava. Čeprav je edini od obtoženih prišel na predobravnavni narok, sodišče šteje, da krivde ne priznavajo niti soobtoženi, saj so vsi vložili ugovor zoper obtožbo.

Obtožba specializiranega državnega tožilstva Mirku Tušu in njegovi zdaj že nekdanji družbi Tušmobil (prevzel jo je Telemach) očita dajanje podkupnine takratnemu direktorju Apeka (zdaj Akos) Tomažu Simoniču, tega pa bremeni zlorabe uradnega položaja in jemanja podkupnine, saj naj bi Tušmobilu brezplačno podelil frekvence v zameno za stanovanje. Nekdanjega komercialnega direktorja v Tušu Gorazda Lukmana in Miha Vodopivca, direktorja družbe Vopex, tožilstvo bremeni pomoči pri dajanju podkupnine.

Kazenski postopek je posledica zasega dokazov med hišnimi preiskavami v letih 2009 in 2011, med drugim na sedežu Apeka v Ljubljani in v prostorih Tušmobila, ravno dokumentacija (predvsem komunikacija med Simoničem in soobtoženimi), zasežena 2009., pa je za obrambo sporna, češ da gre za nedovoljene dokaze, ki bi jih bilo treba izločiti iz spisa, kar je danes utemeljevala dve uri. Simoničev pooblaščenec Marko Bošnjak tako predlaga izločitev elektronskih nosilcev podatkov, saj da se odredba za hišno preiskavo ni nanašala na kaznivo dejanje, ki je predmet obtožbe, temveč na druga kazniva dejanja (domnevno fiktivne svetovalne pogodbe, ki naj bi jih Apek sklepal z različnimi prijateljskimi podjetji), zato da tudi ni jasno, kako je policija prišla do njih. Poleg tega naj bi kriminalisti te podatke pregledali po izteku zakonsko dovoljenega roka.

Odvetnik meni, da bi bilo treba iz spisa izločiti tudi dokaze, ki se nanašajo na analizo podatkov o komunikaciji med Simoničem in soobtoženimi, ker ni jasno, kako oziroma na podlagi katere odredbe jih je policija pridobila. Kriminalisti tako pri analizi podatkov marca 2010 menda niso imeli zakonske podlage, da bi od operaterjev lahko pridobili sporne podatke o komunikacijskem prometu za toliko časa nazaj, to je iz leta 2007, trdi obramba, ki je prepričana, da so dokazi zato nezakoniti.

Bošnjakovemu stališču so se pridružili preostali zagovorniki, tožilec Boštjan Valenčič pa po drugi strani opozarja, da obramba v svojem predlogu za izločitev dokazov navaja popolnoma iste razloge kot v ugovorih zoper obtožbo, ki jih je sodišče pravnomočno zavrnilo.

Za 7,14 milijona evrov

Sodnica Nina Drozdek Draganić o predlogih za izločitev še ni odločila, prav tako ne o številnih dokaznih predlogih tožilstva in obrambe. Preden odloči o predlogu za izločitev dokazov, je tožilstvu dala 15-dnevni rok, da predloži dokumente, iz katerih bo razvidna pravna podlaga oziroma na podlagi katere odredbe in v okviru katerega predkazenskega postopka je policija pridobila podatke za analizo komunikacijskega prometa, predobravnavni narok pa bodo nadaljevali.

Naj spomnimo, Apek je Tušmobilu 2006. brezplačno zamenjal frekvenčni pas v območju 1800 MHz za frekvence E-GSM v veliko bolj ugodnem frekvenčnem pasu 900 MHz, pri čemer se je Simonič skliceval na napačno pravno podlago, trdi tožilstvo. Tuš naj bi Simoniča k temu dejanju napeljal, Simonič pa je obtožen še sprejemanja podkupnine v obliki stanovanja, vrednega približno 80.000 evrov, pri dodelitvi koncesije za uporabo UMTS-frekvenc aprila 2008. Razpis je bil objavljen tik pred božičem 2007., in to samo v uradnem listu, ne pa tudi na spletnih straneh Apeka, kot bi moral biti. Nanj se je prijavil le Tušmobil, na agenciji pa so tedaj pojasnjevali, da so frekvenco Tušu zagotovili brezplačno, češ da drugih interesentov ni bilo. V zameno za to je Simonič od Tuša, še trdi obtožba, kot protiuslugo dobil stanovanje v Piranu in dva iphona, kar pa Simonič zanika.

Tušmobil si je s tema posloma po prepričanju tožilstva pridobil za skupaj 7,14 milijona evrov koristi, za kolikor je oškodovana država, saj ni plačal za učinkovito rabo omejene naravne dobrine.