Obsojen na kazen, ki jo je že prestal

Josip Juhas se je z Mitjo Bohakom dogovarjal o umoru sodelavke, a jo je odnesel z enim letom zapora.

Objavljeno
02. december 2015 18.28
Sojenje Josipu Juhasu, 2.12.2015, Maribor [Josip Juhas, sodišče]
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Josipa Juhasa je sodišče tudi na ponovljenem procesu spoznalo za krivega dogovora za kaznivo dejanje in mu prisodilo eno leto zapora. Toda razen vpisa v kazensko evidenco ta kazen nima več nobenega učinka. Večino je že prestal v priporu, preostanek pa odslužil s 138 urami dela v splošno korist.

Kljub mladosti glavnih akterjev ima zgodba že dolgo brado. Pred petimi leti sta se danes 26-letni Juhas in njegov dve leti starejši pajdaš Mitja Bohak odločila malce obogateti. V računalniškem podjetju Eveb v Bohakovi lasti sta zaposlila 23-letnico in jo nameravala dobro življenjsko zavarovati. V »posel« sta pritegnila še 27-letnega Roka Kološo, ki bi moral pri vsem odigrati ključno vlogo – umoriti mlado žensko. Potem bi si trojica razdelila približno milijon evrov zavarovalnine.

Načrt je bil tak: Juhas bi mladenko pripeljal v gozd pri Poljčanah, tam pa bi jo Kološa zabodel v vrat z razbito steklenico. Oblačila bi potem zažgal, morilsko orožje odvrgel v Dravo, medtem ko bi krivdo naprtili neznanemu brezdomcu. Zločin so nameravali izpeljati nekega petka med 22. julijem in 23. septembrom 2010.

Namesto morilca je postal priča

Grozljivega načrta na srečo niso izpeljali, saj si je Kološa premislil in policistom, ki so trojico prijeli zaradi izsiljevanja žensk z vročimi videoposnetki, priznal tudi to. S tem se je prelevil v ključno pričo, Juhas in Bohak pa v obtoženca.

Ko so jima prvič sodili v paru, ju je Kološa močno obremenil in sodišče jima je zaradi napeljevanja k poskusu umora izreklo po deset let zapora. Vendar je višje sodišče sodbo razveljavilo, ponovljeni proces pa se je zanju razpletel bistveno ugodneje. Sodišče prve stopnje ju je obsodilo le zaradi dogovora za kaznivo dejanje in dobila sta po eno leto zapora. Takšno odločitev so naposled potrdili tudi višji sodniki in sodba je postala pravnomočna.

Ker sta oba večino kazni že odsedela v priporu, se je tožilstvo strinjalo, da preostala dva meseca odslužita z delom v splošno korist. Kljub temu sta njuna zagovornika vložila zahtevi za varstvo zakonitosti, vrhovno sodišče pa je ugodilo le Juhasovemu. Tomaž Bromše je uveljavljal bistvene kršitve določb kazenskega postopka in kazenskega zakona in vrhovno sodišče je sklenilo, da je sodišče prve stopnje preveč poseglo v opis dejanja. Opisa ne bi smelo namesto napeljevanja k poskusu umora prilagoditi dogovoru za kaznivo dejanje. To lahko namreč stori le tožilstvo, kar je tožilka Ivanka Slana kasneje tudi naredila.

A na tretjem procesu je na zatožni klopi sedel le še Juhas. Vzroki, zaradi katerih je vrhovno sodišče ugodilo njegovemu zagovorniku, so bili sicer podani tudi za Bohaka, vendar odvetnik slednjega Viktor Osim tega v zahtevi za varstvo zakonitosti ni izpodbijal. To se mu sicer ni maščevalo, saj sodišče ni postreglo s kakšnim presenečenjem in je Juhasa še tretjič spoznalo za krivega ter mu prisodilo eno leto zapora, v kar je štelo čas, ki ga je preživel v priporu, in 138 opravljenih ur družbenokoristnega dela.

Za Kološo razpisali tiralico

Sojenja ni na glavo obrnilo niti težko pričakovano pričanje Roka Kološe, ki se je več mesecev skrival v Švici, kjer je pekel pice, in se ni odzval ne na vabila ne na poziv na prestajanje kazni. Nazadnje so razpisali mednarodno tiralico, in tako so ga Švicarji pred dvema tednoma predali našim organom.

Kološa na sodišču, kamor so ga pripeljali v lisicah, ni bil prav nič zgovoren, spomin mu je povsem zbledel. »Kaj vam je znano o tem, da sta se Juhas in Bohak dogovarjala glede umora iz koristoljubnosti?« je zanimalo odvetnika Bromšeta. »Ne vem, ne spomnim se,« je odvrnil Kološa. »Hvala, nimam več vprašanj,« je hitro končal Bromše.

Tudi na vprašanje sodnice Danile Dobčnik Šošterič je Kološa odgovarjal v enakem slogu. Pogovori prek programa mesenger, ki so se kot dokaz znašli v spisu, v njegovem spominu ne obstajajo več. Vztrajal je pri tem, kar je povedal na prejšnjih sojenjih in med preiskavo.

Bohak, Juhas in Kološa trenutno prestajajo večletne zaporne kazni. Zaradi izsiljevanja žensk je Kološa dobil tri leta in pol zapora, druga dva pa tri mesece manj. Na spletu so jim najprej nastavili past, potem se je Kološa z njimi spustil v kratko intimno razmerje, početje posnel ter posnetke izročil kompanjonoma. Ta sta izdelala filmčke, jih poslala štirim ženskam in skupno zahtevala 18.500 evrov, sicer bodo na ogled še komu drugemu. Prva se je ustrašila in plačala 2500 evrov, preostale pa so zadevo prijavile policiji.