Domnevni pomagač že obsojenega goljufa oproščen

Tožilstvo je pranje denarja uspešno dokazalo Klemnu Mezetu, ne pa tudi domnevnemu pomagaču.

Objavljeno
19. november 2015 18.18
PU Mb bankovci
Aleksander Brudar, kronika
Aleksander Brudar, kronika

Ljubljana – Na tukajšnjem okrožnem sodišču se je z oprostilno sodbo Matjažu Ožboltu končalo sojenje v primeru pranja denarja, v katerega je bil vpleten Klemen Meze. Ta je namreč krivdo že priznal in jo na koncu odnesel s pogojno kaznijo 10 mesecev zapora s preizkusno dobo treh let ter stransko denarno kaznijo 1500 evrov.

Dogajalo se je med 21. in 28. januarjem 2011, ko je Meze na transakcijski račun svojega srbskega podjetja prejel dve nakazili od nemškega in eno od črnogorskega podjetja (4000 in 20.000 ter 3977 evrov), pri čemer so, kot piše v obtožnici, vsi trije zneski izvirali iz dveh kaznivih dejanj goljufije, ki ju je na škodo nemškega in črnogorskega podjetja storil neznani storilec. Ta je objavil neresničen oglas, da družba PSI, d. o. o., ki je bila sicer zaradi stečaja iz slovenskega poslovnega registra izbrisana junija letos, prodaja tovorna vozila. Nanj sta se odzvala zastopnika omenjenih tujih podjetij in neznani storilec jima je po plačilu predujma obljubil dostavo tovornih vozil znamke Man. Nemško podjetje je tako plačalo 24.000, črnogorsko pa 3977 evrov, vendar nazadnje nobeno ni videlo ne naročenega tovornjaka ne že vplačanega denarja.

Po prejemu nakazil je Meze v Avstriji, kjer je imelo njegovo podjetje odprt bančni račun, 24. januarja 2011 v okviru gotovinskega dviga v znesku 19.200 evrov dvignil omenjene štiri tisočake, tri dni kasneje v okviru gotovinskega dviga v skupnem znesku 30.600 evrov še 3977 evrov, zadnji dan v januarju pa je z istega računa hotel opraviti še gotovinski dvig 20.000 evrov, vendar so mu to preprečili avstrijski policisti. Meze je tako, ker je vedel, da je bil denar pridobljen s kaznivim dejanjem, in je z njegovo uporabo skušal zakriti njegov izvor, storil kaznivo dejanje pranje denarja. Po prepričanju tožilstva je bila Ožboltova vloga, da je po tistem, ko se je po prvih dveh dvigih Meze vrnil v Slovenijo, slabih 8000 evrov sprejel, čeprav je vedel, da gre za umazani denar.

Brez dokazov

Meze je bil sicer na pogojno kazen obsojen pod pogojem, da oškodovanima nemškemu in črnogorskemu podjetju vrne še slabih 4000 evrov. Konkretnih dokazov, da naj bi denar ob tem pral tudi Ožbolt, tako tožilstvo očitno ni imelo. »Nihče od zaslišanih Ožbolta ni obremenil, niti Meze, zato sodišče ni imelo pomislekov, kakšno sodbo izreči,« je med obrazložitvijo oprostilne sodbe povedal sodnik Srečko Škerbec. Dodal je, da je Meze Ožbolta ob prijetju v Avstriji res omenjal, a je že med preiskavo pojasnil, zakaj. »To je vse, s čimer je sodišče razpolagalo v zvezi z Matjažem Ožboltom,« je sklenil sodnik.