Obtožba za načrtovano prometno nesrečo, v kateri je umrl policist

Samu Tadinu, ki se je julija menda nalašč zaletel v policijsko vozilo, tožilstvo očita umor enega in poskus umora drugega policista

Objavljeno
04. december 2015 17.49
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Potem ko je Samo Tadin v začetku julija v smrt zvabil viškega policista Igorja Mauserja, bo za svoja nerazumna dejanja, kot kaže, vendarle odgovarjal. Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je zoper njega vložilo obtožbo, poleg umora policista Mauserja pa mu očita tudi poskus umora njegovega kolega.

V načrtovani prometni nesreči na Ižanski cesti je 4. julija umrl 33-letni policist Igor Mauser, z lažjimi poškodbami pa se je izvlekel njegov sopotnik v službeni škodi octavii, 26-letni Kristjan Čož, prav tako policist viške policijske postaje. Hudo ranjenega so v bolnišnico odpeljali tudi povzročitelja nesreče 44-letnega Sama Tadina. Več tednov je bil v kliničnem centru, nato so ga premestili na rehabilitacijo v URI Soča, zanj pa so 4. septembra odredili pripor zaradi ponovitvene nevarnosti. Tega mu je sodišče zdaj podaljšalo do 30. januarja.

Kot se je kmalu izkazalo, naj bi bila prometna nesreča pravzaprav naklepno čelno trčenje, ki naj bi ga bil Tadin izzval, da bi se maščeval policiji, čeprav policist Mauser z njim ni imel nikoli opravka, je pa res, da je morala policija zoper Tadina večkrat posredovati zaradi nasilja nad nekdanjo partnerko.

Tisto soboto nekaj po 11. uri so na intervencijsko številko 113 tako prejeli klic o družinskem nasilju. Moški je dejal, da bo na Igu, kjer stanujejo starši njegove nekdanje partnerke, napravil masaker. Zaradi resnosti prijave se niso obotavljali in so na kraj napotili več patrulj, med njimi je bila prva z viške policijske postaje. Ko sta policista na nujni vožnji s škodo octavio drvela na kraj domnevnega kršenja javnega reda in miru, sta bila malo pred Igom vpletena v prometno nesrečo.

Z daljnogledom opazoval prihod policistov

Izkazalo se je, da je Tadin na bližnji bencinski črpalki z daljnogledom, ki ga je malo pred tem kupil v trgovskem središču na Rudniku, opazoval prihod policistov, nato pa v oplu astri z veliko hitrostjo zapeljal na nasprotni vozni pas in silovito trčil v policijsko vozilo.

Policijsko škodo je s ceste odbilo na travnik, tam je pristalo na strehi, opel pa je močno poškodovan ostal na cestišču. Po naših takratnih podatkih so preiskovalci na podlagi naprave GPS ugotovili, da je policist na nujni vožnji pred trčenjem peljal kakšnih 150 kilometrov na uro, močno pa je na stopalko za plin pritisnil tudi Tadin, ki si je opla za izpeljavo krutega načrta dan prej izposodil v Postojni.

Obtožba tožilstva Tadinu tako očita kaznivo dejanje umora in poskusa tega kaznivega dejanja, oba po odstavku, ki govori o umoru iz morilske sle, brezobzirnega maščevanja in drugih nizkotnih nagibov.

Obtožba, vložena 26. novembra, še ni pravnomočna, so nam potrdili na sodišču.