Obtožbi proti Zalarju in Fišerju zavrnjeni zaradi zastaranja

Višje sodišče je zavrnilo pritožbo tožilstva proti sodbama, po katerih sta bila oproščena očitkov o zlorabi položaja.

Objavljeno
26. marec 2018 15.34
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se zaključuje sojenje zaradi sporne prodaje delnic Istrabenza. Boško Šrot in Igor Bavčar sta bila spoznana za kriva.
De. P., STA
De. P., STA
Ljubljana – Višje sodišče je v zvezi s pritožbo tožilstva proti sodbama, po katerih je Okrajno sodišče v Novem mestu Aleša Zalarja in Zvonka Fišerja oprostilo očitkov o zlorabi položaja, ugotovilo zastaranje zadev. Zato je obe izpodbijani sodbi spremenilo tako, da je obtožbi zavrnilo, so za STA pojasnili na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani.

Okrajno sodišče v Novem mestu je 18. decembra lani očitkov o zlorabi položaja pri imenovanju Boštjana Škrleca za generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva tik pred nastopom nove vlade leta 2012 najprej oprostilo nekdanjega generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, nekaj tednov pozneje pa še nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja.

Sodišče je za Fišerja ocenilo, da mu ni mogoče dokazati naklepa storiti kaznivo dejanje zlorabe položaja, prav tako ne naklepa Škrlecu pridobiti nepremoženjsko korist, kar mu je očitalo tožilstvo.

Za Zalarja pa je sodišče pojasnilo, da je bil postopek imenovanja Škrleca resda izveden s kombiniranjem dveh postopkov, ki naj bi bila sicer ločena, vendar pa bi bil končni rezultat postopka isti, ne glede na to, kateri postopek bi uporabili. Škrlec je namreč izpolnjeval vse pogoje, kot najprimernejšega kandidata ga je izbral tudi Fišer.