Obtožena kranjska bombaša se bosta branila z molkom

Včeraj se je na kranjskem okrožnem sodišču začelo dolgo pričakovano sojenje v zvezi z bombnim napadom na stavbo Policijske uprave Kranj na Bleiweisovi 15. maja.

Objavljeno
08. oktober 2009 09.41
Marjana Hanc
Marjana Hanc
Kranj - Pred tričlanski sodni senat, ki ga vodi sodnica Andrijana Ahačič, sta stopila Kranjčana, 18-letni Dejan Savić in 21-letni Stanko Radojević, poleg paznikov pa se je v sodno dvorano nagnetlo tudi veliko njunih sorodnikov in znancev.

Kot smo že poročali, so policisti in kriminalisti v obsežni preiskavi v manj kot 48 urah prijeli osumljena mladeniča. Od takrat naprej sta v priporu, obtožena pa sta dveh kaznivih dejanj: povzročitve splošne nevarnosti, za kar jima grozi od enega do osem let zapora, ter nedovoljene proizvodnje in prometa z orožjem ali eksplozivom, za kar je predvideno do pet let zapora.

Tožilka Renata Vodnjov je v obtožnici navedla, da sta se Savić in Radojević dogovorila za to dejanje, ker sta se želela maščevati policistom oziroma jih prestrašiti. Eden od njiju je odvrgel ročno vojaško bombo model M 75, tako da je bilo poškodovano poslopje PU Kranj in dva pred njim parkirana avtomobila. Stanko Radojević, zaposlen v gradbeništvu Radojević v Kranju, v katerem prejema v povprečju 700 evrov na mesec, je že bil kaznovan, zdaj pa svojih besedah ni v nobenem drugem kazenskem postopku. Včeraj je na sodišču povedal, da ne bo odgovarjal na nobena vprašanja, da vztraja pri zagovoru pred preiskovalno sodnico in da je bil v noči na 15. maj doma. Z molkom se bo branil tudi mlajši Dejan Savić, ki ima dokončano le osnovno šolo s prilagojenim programom in si denar služi z delom prek študentskega servisa.

Več v četrtkovi tiskani izdaji Dela